Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Filmvertoning Werk Ohne Autor

Lezing door kunsthistoricus Peter Wagemakers en filmvertoning Werk Ohne Autor

In samenwerking met Cinemien heeft de Vrije Academie een speciaal filmprogramma samengesteld rondom de nieuwe film Werk Ohne Autor. Voordat u de film gaat bekijken zal kunsthistoricus Peter Wagemakers de film inleiden. Tijdens de lezing hoort u meer over het leven van de beroemde kunstenaar Gerhard Richter, waar de film op is gebaseerd. Richter groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verschrikkingen die plaatsvinden onder Hitlers regime, raken ook zijn persoonlijke leven. De combinatie van lezing en film geeft verdieping aan het werk van de kunstenaar en schets een historisch kader waarin het is ontstaan. Schrijf u nu in voor deze bijzondere ervaring!

Over de film Werk Ohne Autor

Werk Ohne Autor is een historisch epos dat ons niet alleen een inkijkje geeft in het Duitsland van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de verschillen tussen Oost en West Duitsland blootlegt en daarnaast de ontwikkeling van een kunstenaar laat zien, die gevangen in de tijd en samenleving, zijn eigen weg dient te vinden. Het leven van de kunstenaar Gerhard Richter was een inspiratiebron voor de film.

De regisseur van de film is Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van het Oscar-winnende Das Leben der Anderen. In de hoofdrollen: Tom Schilling, Paula Beer en Sebastian Koch.

Programma
Lezing door Vrije Academie docent Peter Wagemakers (1 uur)
Pauze
Filmvertoning (189 minuten)*

*De docent is niet aanwezig bij de filmvertoning dus er is geen moment voor nabespreking.


Incl. lezing door Vrije Academie docent en filmvertoning

Praktische informatie

Shopping cart icon € 34,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Korte collegereeks Grieks versus Romeins

  het is heel gebruikelijk om de Griekse en de Romeinse kunst in één adem te noemen. De Romeinen hebben zich dan ook in grote mate door de Grieken laten inspireren of lieten Griekse kunstenaars hin kunstwerken maken. Toch keken de Romeinen heel anders tegen kunst aan dan de Grieken. Welke verschillen bestaan er tussen Griekse en Romeinse kunst?  In deze korte collegereeks wordt in drie bijeenkomsten de relatie tussen Griekse en Romeinse kunst besproken. Er zal o.a. aanbod komen: De verovering van Griekenland door de Romeinen en de gevolgen voor de kunst. Griekse kunst die naar Rome wordt gebracht. Op welke wijze werd de kunst overgenomen?  Bijeenkomsten College 1: Geschiedenis en teksten College 2: De praktijk College 3: Voorbeelden

  • € 169,00
  Bekijk meer
 • Kerkentocht door Utrecht

  Van romaanse basiliek tot neogotisch Gesamtkunstwerk: naast een aantal middeleeuwse kerken, zijn ook enkele kerken uit de negentiende eeuw een bezoekje waard. Samen met Norman Vervat, een ervaren gids, bezoekt u bijzondere kerken in de binnenstad van Utrecht. Onder andere de Janskerk, de Catharinakathedraal, de Willibrordkerk, Gertrudiskerk en de Nicolaikerk komen aan bod tijdens de wandeling. In de kerken is er telkens aandacht voor de architectuur en interessante kunstschatten.

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Wandeling De Nieuwe Ooster in Amsterdam

  Gebouwen, monumenten en graven illustreren onze omgang met de dood vanaf eind negentiende eeuw tot nu. Je vindt er universele vergankelijkheidssymbolen zoals de gevleugelde zandloper of ouroboros, maar ook persoonlijke graftekens zoals een dikke mercedes of wakende hond. Naast begraafplaats, crematorium en gedenkpark is De Nieuwe Ooster een arboretum met meer dan 500 verschillende bomen. De bloei van de zakdoekjesboom trekt elk jaar veel belangstellenden. Soms klinkt er een Surinaamse brassband tussen de treurbeuken of wordt in 'Chinatown' geld verbrand, want De Nieuwe Ooster is van alle Amsterdammers. Voor recente uitbreidingen, waaronder een islamitisch grafvak en uitvaartpaviljoen, ontving ze een Gouden Piramide voor inspirerend opdrachtgeverschap.   Excl. koffie/thee

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Lezing Camille Claudel

  Op haar 18e stelde Camille Claudel haar eerste sculptuur tentoon op de Salon in Parijs. Auguste Rodin, die haar werk beoordeelde was direct onder de indruk van haar talent. Ook haar schoonheid charmeerde hem. Zij werd zijn leerling en later zijn rechterhand, maîtresse en muze. Het paar werkte zij aan zij in zijn atelier. Uit vurige brieven van zijn hand blijkt dat Rodin zich geen leven zonder haar kon voorstellen. Toch ontspinde zich een tragedie. De relatie tussen het kunstenaarsduo verzuurde. Camille ergerde zich, voelde zich gebruik en werd achterdochtig. Uiteindelijk werd zij door haar broer opgesloten in een inrichting. Na 30 jaar eenzame opsluiting stierf zij op 19 oktober 1943. Regisseur Bruno Dumont toont in zijn nieuwste film op indringende wijze het eindeloze wachten van Camille Claudel om vrijgelaten te worden. Pijnlijk duidelijk laat hij zien hoe een gezonde vrouw zich staande moet houden te midden van krankzinnigen. De film speelt in 1915, wanneer Claudel al twee jaar opgesloten zit en de artsen haar inmiddels gezond hebben verklaard. Dumont boetseert de filmbeelden op schitterende wijze en creëert daarmee een waar meesterwerk. Kunsthistorica Karin Haanappel is gespecialiseerd in het leven en oeuvre van Camille Claudel. Zij werkt momenteel aan een biografie over haar die op de 150e geboortedag van de kunstenares, 8 december 2014, zal verschijnen.  

  • € 16,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.