Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Excursiereeks Zuidas en 50 jaar Floriade

Een reeks van drie wandelingen langs de nieuwste architectuur en sculptuur.

Tussen de Nieuwe Meer en de Amstel is in dertig jaar tijd een breed lint van prestigieuze kantoren, openbare gebouwen en appartementen ontstaan: 245 hectare over een lengte van 3,5 kilometer. Om een hoog niveau te waarborgen zijn veel buitenlandse sterarchitecten uitgenodigd, zoals Norman Foster, Rafael Viñoly, Skidmore Owens Merrill, Michael Graves, Henry Cobb en Toyo Ito, maar ook Nederlandse sterren als Rem Koolhaas, Liesbeth van der Pol, MVRDV, Eric van Egeraat, Wiel Arets en Ben van Berkel. Tussen de spectaculaire nieuwbouw bevindt zich de postmoderne kunst, van Tom Claassen, Nicole Eisenman, Stephan Balkenhol, Ram Katzir, Giny Vos, Peer Veneman en Anish Kapoor.

ZuidAs + 50 jaar Floriade bestaat uit drie wandelingen:

* West: het Kenniskwartier, waar de Vrije Universiteit is omgebouwd tot een heuse campus, met de bekroonde nieuwbouw van Jeanne Dekkers; met het voormalig ING-hoofdkantoor ('de klapschaats' of 'de poenschoen', nu Infinity); twee rijksmonumenten van Aldo van Eyck, aangevuld met gigantische nieuwbouw van MVRDV; de Vrije Gemeente (nu Joods Cultureel Centrum) van Gerrit Rietveld en villa’s van Rietveld, voor Joop den Uyl en van Cornelis van Eesteren, de ontwerper van Buitenveldert. Twee van de drie gerechtsgebouwen zijn onlangs vervangen door een forse justitie-toren met een inmiddels zeer populair beeld van Nicole Eisenman.

* Midden: het zaken- en woongedeelte met de spectaculaire wolkenkrabbers, de omstreden bouwfraude-toren van Pi de Bruijn en de iconische brug en spectaculaire appartementen van Liesbeth van der Pol. Maar ook de Thomaskerk en het bekroonde nieuwe St. Nicolaaslyceum, waarachter een restant van het oude: de schitterende ronde Kunstkapel, ooit kapel van het Nicolaaslyceum, nu tentoonstellingsruimte. De bedrijfscollectie van AKZO is in hun nieuwe gebouw vrij toegankelijk. De spectaculaire Valley-appartementen van MVRDV en de tiende toren van het Wereldhandelscentrum zijn bijna voltooid.

* Oost, tussen Beatrixpark en Amstelpark, met het Nhow-hotel van OMA (‘de kaaspunten’) naast het Van der Valk van Wiel Arets (‘de kaaspunt’), het nieuwe Europees Medicijnen Agentschap naast de Cross Towers van Norman Foster; het modernistische rijksmonument Turmac naast de postmoderne, veelkleurige verdeelstations van Krijn de Koning; de veelgeprezen liberale synagoge; de uitbreidingen van de RAI door huisarchitecten Benthem-Crouwel en het Amstelpark, aangelegd voor de Floriade van 1972 – voor het tiende lustrum dit jaar voorzien van speciale, tijdelijke kunstwerken, de Schaduwfloriade!

  • De reeks duurt 3 weken, elke week is er een wandeling van 2 uur.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 75,00
Michel Didier
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Amsterdam
vrijdag 20 mei 2022 t/m vrijdag 03 juni 2022
11:00 tot 13:00
Michel Didier
Amsterdam
woensdag 22 juni 2022 t/m woensdag 06 juli 2022
11:00 tot 13:00
Michel Didier
Amsterdam
woensdag 22 juni 2022 t/m woensdag 06 juli 2022
14:00 tot 16:00
Michel Didier

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!