Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

Dertig jaar Vrije Academie - jubileumreis naar Griekenland

Acht dagen kunst en cultuur in Thessaloniki en omgeving

De Vrije Academie bestaat 30 jaar. En wat is een passender plek om dat te vieren dan het land waar in  387 voor Christus de eerste 'akademeia' door Plato werd gesticht? Acht dagen lang wordt u ondergedompeld in Griekse kunst en cultuur. Om deze jubileumreis naar Thessaloniki en omgeving nog gedenkwaardiger te maken, is de begeleiding in handen van maar liefst drie Vrije Academie-docenten. Frederike Upmeijer, Karin Braamhorst en Saskia Poelman nemen u mee op excursies door de bloeiende havenstad aan de Egeïsche Zee. Gelegen aan de voet van de Olympus wemelt het er van de oudheidkundige schatten, maar u vindt er ook het geboortehuis van Atatturk. U volgt het spoor van Aristoteles en Alexander de Grote, bezoekt byzantijnse kerken en maakt een boottocht langs het 'heilige' eiland Athos. Colleges geschiedenis, kunstgeschiedenis en filosofie zorgen ervoor dat u elke dag volop zult genieten van de opgravingen, stadjes en kerken die worden bezocht.  Het liefst nemen we alle Vrije Academici mee op deze achtdaagse reis, maar helaas is het aantal plaatsen beperkt. Wacht daarom niet te lang met inschrijven!

PROGRAMMA

dag 1, di 17-03
Directe lijnvlucht Amsterdam-Thessaloniki. Docenten Karin Braamhorst, Saskia Poelman en Frederike Upmeijer geven u tijdens een eerste college een inleiding op de (kunst)geschiedenis van de regio en op alles wat we deze week gaan zien. Aansluitend volgt een gezamenlijk diner in een lokaal restaurant.

dag 2, wo 18-03
Vandaag brengen we door in Thessaloniki en krijgen we direct een goed beeld van de rijke geschiedenis van deze hippe havenstad. Frederike Upmeijer neemt u mee naar de oudheid in het archeologisch museum en bij de triomfboog opgedragen aan de laatste heidense keizer Galerius. Met Karin Braamhorst krijgt u een eerste proefje van de Byzantijnse geschiedenis en kunst bij de stadsmuren en enkele van de vele kerkjes in het centrum. Saskia Poelman vertelt u meer over de Osmaanse overheersing. Alhoewel de Grieken niet graag op de Osmaanse tijd terugkijken, staat in Thessaloniki het geboortehuis van de ‘vader van de Turken’, Atatürk. 
Aan het eind van de dag hoort u van Frederike Upmeijer tijdens een college meer over de oudheid, zodat u morgen goed beslagen ten ijs komt.

dag 3, do 19-03
Dagexcursie naar Pella en Dion. Pella is vooral bekend als de geboorteplaats van Alexander de Grote. U hoort de verhalen over deze roemrijke Macedonische koning, veroveraar én leerling van Aristoteles. In het museum is een schitterende mozaïek van (vermoedelijk) Alexander op leeuwenjacht te zien. De grote archeologische site van Dion laat de resten van verscheidene tempels en twee amphitheaters zien. Het bijbehorende museum is modern opgezet en toont onder andere een bijzonder waterorgel.
Terug in Thessaloniki krijgt u een college van Saskia Poelman ter voorbereiding op de dagexcursie van morgen.

dag 4, vr 20-03
Vandaag staat een langere excursie op het programma naar Kavala en Philippi. De ten oosten van Thessaloniki gelegen havenstad Kavala heeft een al net zo rijk verleden. In Kavala zette Paulus voor het eerst voet op Europese bodem, staat een Romeins aquaduct en vinden we sporen van de Osmaanse overheersers. Er zijn gezellige cafés en tavernes en ook hiervoor krijgt u even de tijd. De nabijgelegen opgraving van de stad Philippi, gesticht door Philippos II, de vader van Alexander de Grote. De stad lag strategisch aan de Via Egnatia, de hoofdweg van Rome naar Constantinopel. In Philippi heeft Paulus bovendien gevangen gezeten.

dag 5, za 21-03
Ochtendprogramma in Thessaloniki: u ziet het Byzantijns Museum, maar leert ook Joods Thessaloniki kennen. De middag is ter vrije besteding. Later op de dag is er een uitgebreid college over Aristoteles, de vermeende leermeester van Alexander de Grote, door filosofe Fréderique Petit.

dag 6, zo 22-03
We haken nog even kort aan bij het college van gisteren met een bezoek aan Stageira, de geboorteplaats van Aristoteles. Vervolgens varen we met onze eigen boot langs het bijzondere schiereiland Athos, een monastieke staat waar vrouwen niet mogen komen. Het verbod geldt ook voor vrouwelijke dieren, al wordt een uitzondering gemaakt voor poezen en kippen. Vanaf onze boot hebben we uitzicht op de kloosters en proberen we een glimp op te vangen van de monniken.
Terug in Thessaloniki krijgt u een college van Karin Braamhorst als voorbereiding op het bezoek aan Veroia morgen.

dag 7, ma 23-03
Twee bijzondere plaatsen staan vandaag op het programma: Vergina en Veroia. In Vergina zijn koninklijke graftomben ontdekt, waaronder naar verluidt die van Philippos II. De vondsten uit deze graven zijn van groot archeologisch belang. In Veroia staat een mooi Byzantijns Museum. In de oude kathedraal getuigen de fresco’s van de welvaart van de stad tijdens de Byzantijnse periode. We zien ook de plaats waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken en de Joodse wijk.
We sluiten deze intensieve week af met een laatste college en een gezamenlijk diner.

dag 8, di 24-03
Nog wat vrije tijd in Thessaloniki en directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

REISGEGEVENS

  • Reisdata 17 - 24 maart 2020
  • Inclusief:
Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 2 diners, reisleiding en colleges door Karin Braamhorst, Saskia Poelman en Frederike Upmeijer, filosofiecollege, reisbegeleiding door lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie
  • Exclusief:
Overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage aan het Calamiteitenfonds á €2,50 en boekingskosten á €20,- per boeking.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 203,-
  • Groepsgrootte: maximum 75
  • Meer informatie over deze reis, zoals vervoer, verblijf en gezondheid, vindt u via deze link . Of bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 1795,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.