Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Colleges Hyperhedendaags

De actuele stand van zaken in de kunst.

Op veler verzoek: een reeks die moderner is dan het Colloquium Moderne Kunst en veel dieper gaat dan de eerdere, korte collegereeks Hyperhedendaags. In acht hoorcolleges en één excursie wordt u meegenomen door het landschap van de meest actuele kunst van 2000 tot nu. Wat voor stromingen en tendensen zijn er nu al te onderscheiden? Welke namen maken het verschil? En wat gebeurt er in Nederland? Kan onze kunst zich meten met die van de rest van de wereld? De Vrije Academie duikt met u de 21e eeuw in voor de laatste ontwikkelingen.

8 hoorcolleges en 1 excursie | Incl. digitale syllabus

In elke bijeenkomst wordt één thema onderzocht met leuke, leerzame, spannende en verrassende invalshoeken bij het thema en tot slot wordt één kunstenaar in zijn geheel belicht, in relatie tot het thema van de les. Daarbij kun u denken aan 'de som der delen' omtrent collage, assemblage en installatie kunst, of bijvoorbeeld
ambachtelijkheid rondom de algemene verwachtingen bij het begrip, in relatie met de kunst, de waarde ervan en rol binnen de eigentijdse kunstwereld. Samen met de docent kijkt u naar recent werk van oudgedienden en naar spraakmakende eerste stappen van jong talent. Na deze reeks keert u volledig op de hoogte terug naar het 'normale' leven. Deze reeks sluit goed aan op andere colleges over moderne kunst, maar kan ook los gevolgd worden.


Nog moderner? Bekijk hier de nieuwe Colleges Hyperhyperhedendaags.

Indeling colleges:

College 1: Som der delen
Van Collage naar Assemblage en Installatiekunst; ook YBA  en Appropriation Art

College 2: Wereldbeeld
Van kunstenaars die leven in een eigen wereld tot spelen met de wereld of keihard de soms zelfs politieke confrontatie aangaan.

College 3: Ambachtelijkheid
Verwachting en omgang ermee. Realisme, ingehuurde ambachtelijkheid, ambacht en identiteit. Introductie op ‘het nieuwe ambacht’.

College 4: Call of nature
Positionering van de mens naar de natuur toe, romantisch, speels, kritisch tot en met overheersend en met idee van controle.

College 5: Bijzondere Belevingen
Geen verhaal, geen nabootsing of soms een heel klein beetje, maar kunst die een beleving van de zintuigen geeft en soms zelfs letterlijk de interactie met de kijker aangaat.

College 6: Kunst Crisis Kapitalisme & Politiek
Kunst in reactie op maatschappelijke ontwikkelingen, van crisis tot Wilders. Ook de dans van het geld zoals er binnen de kunst zelf op gereageerd wordt en de deels financiële flirt met de niet westerse culturele uitingen.

College 7: Het nieuwe Ambacht
Focus op digitale kunst, internet kunst, Augmented Realitiy Art.

College 8: Nederland Nu
Na korte inleiding jaren negentig een rondblik in Nederland met focus op laatste vijf jaar. Zowel ‘oudgedienden’ als jong talent.

Inkijkexemplaar Syllabus

Bent u benieuwd naar wat er zoal in een college naar voren komt? U kunt via onderstaande veld een inkijkexemplaar ontvangen van de Syllabus. In dit inkijkexemplaar is de eerste les in z'n geheel te lezen.


Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie

Shopping cart icon € 247,00
Book icon inclusief studiemateriaal
Nodig iemand uit
Deel:
-

Kies een plaats
Alle plaatsen
Locatie
Datum
Tijd
Docent
Hilversum
Bethlehemkerk Hilversum
dinsdag 24 september 2019 t/m dinsdag 26 november 2019
20:00 tot 22:00
Peter Wagemakers
Utrecht
Social Impact Factory
dinsdag 24 september 2019 t/m dinsdag 26 november 2019
20:00 tot 22:00
Aldwin Kroeze
Apeldoorn
Zalencentrum Irene
woensdag 25 september 2019 t/m woensdag 27 november 2019
13:30 tot 15:30
Tine Zevenhuizen
Alkmaar
Vrijheidskerk
woensdag 25 september 2019 t/m woensdag 27 november 2019
14:00 tot 16:00
Michel Didier
Amsterdam
Vrije Academie
zaterdag 28 september 2019 t/m zaterdag 30 november 2019
10:30 tot 12:30
Peter Wagemakers
Groningen
Martinikerk
dinsdag 24 september 2019 t/m dinsdag 10 december 2019
13:30 tot 15:30
Margaret Breukink
Leiden
Sijthoff Cultuur
maandag 20 januari 2020 t/m maandag 23 maart 2020
13:30 tot 15:30
-
Zwolle
Jeruzalemkerk
maandag 20 januari 2020 t/m maandag 23 maart 2020
20:00 tot 22:00
-
Den Bosch
Babel (Muzerije)
maandag 20 januari 2020 t/m maandag 23 maart 2020
20:00 tot 22:00
-
Den Haag
Openbare Bibliotheek Den Haag
dinsdag 21 januari 2020 t/m dinsdag 24 maart 2020
10:30 tot 12:30
-
Amsterdam
Vrije Academie
woensdag 22 januari 2020 t/m woensdag 25 maart 2020
13:30 tot 15:30
-
Enschede
Concordia
woensdag 22 januari 2020 t/m woensdag 25 maart 2020
13:30 tot 15:30
-

Uitgelicht

 • Korte collegereeks vrouwelijke impressionisten

  Bij de groep impressionisten denken we onwillekeurig aan mannelijke schilders: Monet, Renoir, Degas, Sisley, Pissarro, … etc. Dat ook vrouwen deel uitmaakten van deze Parijse beweging is veel minder bekend. Vanaf het begin heeft Berthe Morisot (1841-1895) deel uitgemaakt van Les Impressionistes. Zij was niet alleen één van de belangrijkste vertegenwoordigers, maar kan ook gezien worden als een pionier van het impressionisme. Ook de Amerikaanse Mary Cassatt (1844-1926) heeft een belangrijke rol gespeeld. Naast haar vernieuwende werk stimuleerde zij Amerikaanse verzamelaars om werk van de impressionisten te kopen. Dankzij haar is het impressionisme populair geworden in de Verenigde Staten. De helaas jong gestorven Eva Gonzalès (1847-1883) is tegenwoordig bekend als de enige leerlinge van Edouard Manet, maar zij was zoveel meer dan dat. Onderzoek wijst zelfs uit dat zij, net als Berthe Morisot die met Manets broer trouwde, een grote inspiratiebron is geweest voor Manet en hij door hen impressionistisch is gaan schilderen! De minder bekende Marie Bracquemond (1840-1916) heeft het impressionisme altijd vurig aangehangen. Zij heeft aan verschillende tentoonstellingen deelgenomen en haar werk verdient het om weer voor het voetlicht geplaatst te worden.

  • € 129,00
  Bekijk meer
 • Colleges Moderne kunst

  U ziet hoe de avant-garde langzaam de gevestigde orde wordt. Hoe het centrum van de kunst niet langer alleen in Europa is, maar dat ook in Amerika interessante kunstwerken ontstaan. Hoe de nog levende kunstenaars gebruik kunnen maken van nieuwe media, nieuwe technieken waardoor kunst een andere rol krijgt. Kortom, tijdens de Colleges Moderne kunst krijgt u de handvatten om kunst uit de twintigste eeuw te duiden. Bij deze collegereeks ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de collegereeks per post thuis.   Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart.

  • € 255,00
  Bekijk meer
 • Stadswandeling Culemborg

  In  1318 ontving Culemborg stadsrechten en daarmee zijn ook de eerste stadsuitbreidingen een feit. Er kwam een stadsmuur en –gracht om de ongeregelde bendes en vijandelijke troepen buiten de stad te houden. De oude binnenpoort waarop vloedtekens zijn te zien staat nog prominent in het oude centrum.  Het deel van de stadsmuur dat nu nog staat geldt als de oudste originele stadsmuur van Nederland! Vanaf de 19e eeuw werden er stadsvilla’s gebouwd en hielp de uitvinding van de stoomlocomotief Culemborg aan een wereldprimeur met de langste spoorbrug van Europa. 

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Wandeling Gouden Eeuw in Delft

  Hoe was het om in die mythische eeuw te leven? Wandel mee door vijf steden van de Republiek: Amsterdam, Haarlem, Delft, Leiden en Dordrecht.

  • € 25,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.