Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

College Neurofilosofie in hedendaagse kunst

Kunstwerken als filosofische objecten.

Zijn wij te reduceren tot ons brein? Bestaat er zoiets als vrije wil? En wat is eigenlijk de relatie tussen lichaam en geest? In de afgelopen decennia hebben neurofilosofen de eeuwenoude vraagstukken nieuw leven ingeblazen door middel van nieuwe inzichten uit de neurowetenschappen. Hierbij maken ze gebruik van het geschreven woord om hun ideeën uiteen te zetten. Tijdens deze lezing laat Nim Goede zien hoe ook kunstenaars zich met soortgelijke vragen bezighouden en bepleit hij hoe kunstwerken als neurofilosofische objecten beschouwd kunnen worden die ons op unieke wijze kunnen doen reflecteren op het brein en wat het betekent om een brein te hebben.

Zo bevroeg gerenommeerd Amerikaans kunstenaar Robert Morris begin jaren zestig al het idee dat wij te reduceren zijn tot ons brein met zijn werk Self-Portrait (E.E.G.), 50 jaar vooruitlopend op Dick Swaab’s best-seller Wij Zijn Ons Brein (2010), en kan zijn bredere artistieke praktijk gezien worden als een nauwgezette verkenning van het lichaam-geest probleem. Meer recentelijk herdefinieerde kunstenares Mariko Mori door middel van haar buitenaardse installatie Wave UFO de relatie tussen lichaam, geest en wereld, waarbij zij als vertrekpunt het Boeddhistische idee van kosmische Eenheid nam.

In deze lezing schets Nim Goede een geschiedenis van kunstenaars die zich met neurofilosofische thema’s beziggehouden hebben en zal hij enkele van deze werken van uitgebreide kunsthistorische analyse voorzien. 

Over de docent:
Nim Goede is PhD-kandidaat Cultural Analysis op de Universiteit van Amsterdam en heeft zijn mastergraad behaald zowel in de hersenwetenschappen als de kunstgeschiedenis.


Excl. entree bij lezing in een museum, korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Lezing Ed van der Elsken - De Verliefde Camera

  In steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokyo ging Van der Elsken de straat op, op zoek naar zelfbewuste mensen, mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Ed van der Elsken geldt als de eerste echte Nederlandse straatfotograaf. In 1956 verwierf hij internationale roem met Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, een autobiografische fotoroman over jonge bohemiens in het naoorlogse Parijs. Na dit boek volgden meer albums waarin hij verslag deed van zijn liefdes en reizen, zoals Jazz (1959), Amsterdam (1979) en De ontdekking van Japan (1988). Meer dan tweehonderd foto's uit deze boeken vormen het hart van het weids retrospectief dat het Stedelijk Museum aan de eigenzinnige kunstenaar wijdt. Tijdens de lezing zal naast het werk van Ed van der Elsken ook het werk van andere beroemde Amsterdamse fotografen de revue passeren. Naast de lezing organiseert de Vrije Academie ook een rondleiding langs de tentoonstelling. Ed van der Elsken – De Verliefde Camera | 4 februari t/m 21 mei 2017 | Stedelijk Museum, Amsterdam  Bestel de catalogus zonder verzendkosten Bestel nu ook de gelijknamige tentoonstellingscatalogus bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Sinterklaas-lezing

  Van Sint-Nicolaas tot Sinterklaas, van volksheilige tot kindervriend: dat is in het kort de ontwikkeling die de heilige Nicolaas in de loop der eeuwen heeft doorgemaakt. Tijdens zijn leven onderscheidde hij zich, volgens de legenden, door zijn goede werken. Als heilige werd hij zeer vereerd. Nu, bijna zeventien eeuwen na zijn dood, is hij nog steeds bekend en geliefd. In de Sinterklaas-lezing leert u aan de hand van prachtige afbeeldingen de oorsprong en geschiedenis van het Sinterklaasfeest kennen. Daarbij zal zeker de 'zwarte bladzijde' over de intrede van Sints helper Zwarte Piet niet ontbreken. U hoort het tijdens de lezing, waarbij ook het strooigoed niet ontbreekt!  

  • € 16,50
  Bekijk meer
 • (Groot)ouder & kind Rondleiding Rijksmuseum van Oudheden

  LET OP! Het betreft een duo-ticket: u betaalt € 35,- voor 1 volwassene + 1 kind. Het is niet mogelijk om los een extra volwassene of kind in te schrijven voor deze rondleiding. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 35,00
  Bekijk meer
 • Exclusieve lezing Munch : Van Gogh

  Hun emotioneel geladen schilderijen, hun unieke en innovatieve stijl, hun dramatische levens: Edvard Munch en Vincent van Gogh lijken op elkaar. Deze verwantschap is nooit eerder zo diepgaand onderzocht en geïllustreerd als op Munch: Van Gogh in het Van Gogh Museum. Dit is uw kans om bijvoorbeeld De Schreeuw dicht bij huis te zien. De lezing bij de tentoonstelling Munch: Van Gogh benadrukt de artistieke verwantschap tussen twee reuzen van de westerse schilderkunst en laat zien waar u tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling op moet letten. Bekijk hier de algemene lezing Munch : Van Gogh. Munch: Van Gogh | 25 september 2015 t/m 17 januari 2016 | Van Goghmuseum, AmsterdamOver Maite van Dijk:Maite van Dijk is conservator Schilderijen bij het Van Gogh Museum, met als specialisatie Van Goghs tijdgenoten. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de collectie negentiende-eeuwse schilderijen van de Mesdag Collectie in Den Haag. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een deel van haar studieprogramma in Italië. Met het behalen van de master museumconservator rondde zij haar studie af. Haar stages, bij Musée d’Orsay in Parijs, waar ze meewerkte aan de catalogus voor de tentoonstelling Neo-Impressionisme, de Seurat à Paul Klee (2005), en als assistent-conservator bij het Van Gogh Museum, stonden in het kader van haar specialisatie in laat 19de-eeuwse kunst. Aangezien het altijd druk is bij de ingang van het Van Gogh Museum, raden we aan tevoren online uw ticket te bestellen, ook indien u in het bezit bent van een Museumkaart. Kies het tijdslot van een uur voor aanvang van uw lezing. Bestel het boek zonder verzendkosten Bestel nu ook het gelijknamige boek bij de tentoonstelling Munch: Van Gogh. Voor €39,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 17,50
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.