Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

College Neurofilosofie in hedendaagse kunst

Kunstwerken als filosofische objecten.

Zijn wij te reduceren tot ons brein? Bestaat er zoiets als vrije wil? En wat is eigenlijk de relatie tussen lichaam en geest? In de afgelopen decennia hebben neurofilosofen de eeuwenoude vraagstukken nieuw leven ingeblazen door middel van nieuwe inzichten uit de neurowetenschappen. Hierbij maken ze gebruik van het geschreven woord om hun ideeën uiteen te zetten. Tijdens deze lezing laat Nim Goede zien hoe ook kunstenaars zich met soortgelijke vragen bezighouden en bepleit hij hoe kunstwerken als neurofilosofische objecten beschouwd kunnen worden die ons op unieke wijze kunnen doen reflecteren op het brein en wat het betekent om een brein te hebben.

Zo bevroeg gerenommeerd Amerikaans kunstenaar Robert Morris begin jaren zestig al het idee dat wij te reduceren zijn tot ons brein met zijn werk Self-Portrait (E.E.G.), 50 jaar vooruitlopend op Dick Swaab’s best-seller Wij Zijn Ons Brein (2010), en kan zijn bredere artistieke praktijk gezien worden als een nauwgezette verkenning van het lichaam-geest probleem. Meer recentelijk herdefinieerde kunstenares Mariko Mori door middel van haar buitenaardse installatie Wave UFO de relatie tussen lichaam, geest en wereld, waarbij zij als vertrekpunt het Boeddhistische idee van kosmische Eenheid nam.

In deze lezing schets Nim Goede een geschiedenis van kunstenaars die zich met neurofilosofische thema’s beziggehouden hebben en zal hij enkele van deze werken van uitgebreide kunsthistorische analyse voorzien. 

Over de docent:
Nim Goede is PhD-kandidaat Cultural Analysis op de Universiteit van Amsterdam en heeft zijn mastergraad behaald zowel in de hersenwetenschappen als de kunstgeschiedenis.


Excl. entree bij lezing in een museum, korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Colleges De Kelten

  De Kelten hebben nooit geprobeerd om één groot rijk te stichten; het waren aparte stammen die onderling vochten. Wat ze deelden, waren talen die aan elkaar verwant waren. De erfenis van deze verzameling stammen varieert van graven van de elite en door Ierse monniken opgeschreven mythen tot karakteristiek versierde kunstwerken. Archeoloog Diana de Wild neemt zes hoorcolleges de tijd om u bekend te maken met de kunst en geschiedenis van de Kelten. Bij deze colleges ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de colleges per post thuis. NU €15 KORTING MET DE KORTINGSCODE VJ19 (GELDIG T/M 1 JULI 2019) Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart.

  • € 175,00
  €15,- Korting
 • Verdiepende lezing Hermitage

  De geschiedenis van de Hermitage gaat terug tot 1764. In dat jaar koopt Catharina de Grote meer dan driehonderd schilderijen van een Berlijnse verzamelaar. Haar aankopen vormen een belangrijke uitbreiding van de verzameling die tsaar Peter de Grote een halve eeuw eerder had aangelegd. Catharina’s opvolgers, onder wie Alexander I en Nicolaas I, bouwden de collectie verder uit en in 1852 werd zij voor het eerst getoond aan het publiek. Dit gebeurde in het winterpaleis van de tsarenfamilie. Inmiddels herbergt de Hermitage drie miljoen kunstobjecten. Ze vormen een collectie die even overdonderend is in kwaliteit als in omvang. Kunsthistorica Karin Braamhorst neemt u mee op een virtuele museumtour door de belangrijkste vertrekken en langs meesterwerken met een bijzonder verhaal. Ook zal aandacht worden besteed aan de vriendschappelijke band tussen Amsterdam en St.-Petersburg, die dateert uit het einde van de zeventiende eeuw, toen tsaar Peter de Grote Holland bezocht en op de scheepswerf van de VOC werkte. Ook maakte de nieuwsgierige tsaar kennis met Nederlandse geleerden, wiens verzamelingen hij meenam naar Rusland. De opgezette-dierencollectie van Albertus Seba en botanische boeken van Frederik Ruysch behoren tot de broncollectie van de Hermitage. Excl. entree tot het museum. Toeslag van €3,- met Museumkaart.

  • € 32,50
  Bekijk meer
 • Colleges Introductie kunstgeschiedenis

  De colleges zijn chronologisch opgebouwd. Na afloop heeft u een grondige kennis van kunstgeschiedenis en kunt u kunstwerken herkennen en zelfstandig in de juiste periode plaatsen. Aan bod komen de volgende periodes in de kunstgeschiedenis: Griekse KunstRomeinse KunstVroegchristelijke en Byzantijnse kunst, pre-romaanse architectuurKunst van de middeleeuwen (ca. 9de - 14de eeuw)RenaissanceBarok en Rococo (ca. 1600-1750)Neoclassicisme en RomantiekRealisme, impressionisme, symbolisme en moderne kunst tot 1945Moderne kunst 1945 tot ca. 1980Hedendaagse kunst en architectuur tot ca. 2017 Bij deze colleges ontvangt u enkele dagen voor aanvang een gratis digitale syllabus. Bij uw inschrijving kunt u tevens een geprint exemplaar bestellen à € 11,95 (incl. verzendkosten). Deze ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de colleges per post thuis.( Prijs bij colleges in het Mauritshuis Den Haag en Kunsthal KAdE is inclusief 10 x koffie/thee.) NU €15 KORTING MET DE KORTINGSCODE VJ19 (GELDIG T/M 1 JULI 2019)   Bestel het boek Algemene kunstgeschiedenis zonder verzendkosten Bestel nu ook het boek Algemene kunstgeschiedenis. Voor €84,99 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de colleges én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten. Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart.

  • € 255,00
  €15,- Korting
 • Colleges Art nouveau & jugendstil

  In eerste instantie beperkt de art nouveau zich tot de toegepaste kunsten, maar al snel dringt zij ook door tot architectuur en schilderkunst. Postkantoren, woonhuizen, meubels, kleren, sieraden, serviezen, boeken: niets ontsnapt aan de restyling. Steden als Barcelona, Brussel, Glasgow en ook Amsterdam ondergaan een radicale verjongingskuur. Werk van onder anderen Gaudí, Horta, Mackintosh en Berlage komt aan bod in de Colleges Art nouveau & jugendstil. Het schetst de opkomst en bloei van de nieuwe kunst in Europa en laat de schitterende gevolgen van deze sierlijke vernieuwingsgolf zien. NU €15 KORTING MET DE KORTINGSCODE VJ19 (GELDIG T/M 1 JULI 2019)

  • € 255,00
  €15,- Korting
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.