Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

College De eerste keizer van China

Van de Grote Muur tot terracottaleger.

De heerschappij van de eerste keizer, Qin Shi Huangdi (259 v. Chr. – 210 v. Chr.), was een keerpunt in de geschiedenis van China en zelfs in die van Oost-Azië. Als dertienjarige besteeg hij de troon van de staat Qin en na een chaotische periode van oorlogsgeweld, verenigde de stichter van de Qin-dynastie heel China tot één rijk. Qin Shi Huangdi is niet alleen bekend als de eerste keizer, maar ook om de bouwprojecten die gedurende zijn regeerperiode in gang werden gezet, namelijk de Chinese Muur en het terracottaleger. Hoe werd de staat Qin zo sterk? Welke hervormingen zijn vandaag de dag nog voelbaar? Hoe werd het befaamde terracottaleger gemaakt? U hoort het tijdens de lezing door China-deskundige Georgette Schagen.

De staat Qin ontstond in een chaotische periode van oorlogsgeweld en groeide uit tot de sterkste staat. Als koning Ying Zheng lijfde hij de oude heersersdynastie in, veroverde hij in zo’n vijfentwintig jaar de ene na de andere rivaliserende staat, stichtte de eenheidsstaat China en kroonde zichzelf vervolgens tot keizer. Als keizer heeft Qin Shi Huangdi veel maatregelen genomen om zijn macht te versterken en te consolideren. In de elf jaar dat zijn regeerperiode duurde, voerde hij een groot aantal ingrijpende hervormingen en bouwprojecten door. Vele van deze zijn heden ten dage nog voelbaar en zichtbaar.  

Van de bouwprojecten die hij initieerde zijn de muur (Grote Muur of de Chinese Muur) en zijn eigen grafcomplex de bekendste. Zodra hij koning was geworden, hij was toen dertien jaar, begon hij met de bouw van het grafcomplex nabij de huidige stad Xi’an. Het meest bekende onderdeel van het complex is het terracottaleger dat bestaat uit meer dan 7.000 levensgrote beelden van krijgers opgesteld in gevechtsformatie. De vondsten tot nu toe geven blijk van een fenomenale prestatie wat kwantiteit en vakmanschap aangaat.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

 • Rondleiding Klassieke wereld in het Rijksmuseum van Oudheden

  De objecten worden niet alleen in al hun schoonheid getoond, maar ook in onderlinge samenhang en dialoog. Na deze rondleiding kunt u ook nog een kijkje nemen op vaste tentoonstellingen zoals Archeologie van Nederland of op de kleinere exposities Maas & mens en Pracht en precisie, kleine meesterwerken in steen. Wat fijn dat het Rijksmuseum van Oudheden weer open is! Schrijf u in voor deze rondleiding. Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 22,50
  Bekijk meer
 • Lezing Da Vinci. The genius

  Homo universalis Da Vinci – The Genius toont alle facetten van zijn buitenaardse talent en brengt zijn visionaire ideeën tot leven. Een completer overzicht van het werk van de Florentijnse schilder, uitvinder, anatoom, ingenieur, muzikant, filosoof heeft u nog niet nooit gezien. Geheel in de geest van Da Vinci is gebruik gemaakt van de nieuwste technologische snufjes om het genie van de Florentijnse kunstenaar gestalte te geven. Zo zijn er, op ware grootte, zeventig machines te bewonderen die Leonardo ruim vijfhonderd jaar geleden heeft bedacht. Denk aan zijn bekende vliegmachine, duikuitrusting, een katapult, een tank en, jawel, een fiets! Ook zijn dagboeken zijn als facsimile te bewonderen. Voor kunstliefhebbers kunnen zich vergapen aan replica's van onder andere Het Laatste Avondmaal en Mona Lisa. Mona Lisa's geheimen ontrafelt Een van de initiatiefnemers van de tentoonstelling, Pascal Cotte, een Franse ingenieur en kunstexpert, had het voorrecht de Mona Lisa uit zijn lijst te mogen halen en te fotograferen met een door hem speciaal ontworpen camera. Hierdoor kon hij details zichtbaar maken die voor het blote oog verborgen bleven. Tijdens die welhaast chirurgische fotosessies zijn 25 nieuwe ‘geheimen’ achter de beroemde glimlach ontdekt. Nieuwsgierig? Schrijf u in voor de lezing bij Da Vinci – The Genius.   € 26,50 (Incl. entreeticket tot de tentoonstelling)

  • € 26,50
  Bekijk meer
 • Collegereeks Het Heilige Land

  Deze achtdelige collegereeks behandelt de vroegste geschiedenis van het huidige Israël en de Palestijnse gebieden, van de prehistorie tot de vroeg-islamitische tijd. Aan de hand van archeologische vondsten en voorbeelden van materiële cultuur neemt docent Diklah Zohar u mee naar het land Kanaän, de koninkrijken van David en Salomo, de Hellenistische periode, de vroeg-Romeinse tijd en de opstanden, de laat-Romeinse tijd en de bloei van de kerk onder Constantijn, de oude synagoge en het tijdperk van keizer Justinianus. Na deze reeks wilt u nog maar één ding: naar Israël toe om de resten van zoveel verschillende oude culturen met eigen ogen te zien. Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 198,00
  Bekijk meer
 • Architectuurwandeling Arnhem

  De oorsprong van de stad is een nederzetting tegen de uitlopers van stuwwallen richting de Rijn. In de Middeleeuwen werd Arnhem een vestingstad en handelsstad gelegen aan de rivier de Rijn. In de tijd van de hertogen van Gelre was Arnhem de residentie van de beroemde veldheer van de hertog, Maarten van Rossum. Vervolgens werd Arnhem aan het einde van de negentiende eeuw, net als de rest van de Veluwezoom, een geliefde verblijfplaats voor de elite. De stad raakte zwaar beschadigd tijdens de Slag om Arnhem in 1944 en werd na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd. Uit verschillende perioden, van de Middeleeuwen, zestiende en zeventiende eeuw, Art Deco en moderne architectuur zijn gebouwen bewaard gebleven. Laat u verrassen en laat u meevoeren langs de ontwikkelingen in de bouwkunst tijdens deze wandeling in Arnhem!

  • € 25,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.