Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Bootreis van Moskou naar Sint-Petersburg

Russische riviercruise met Frederike Upmeijer en Hans Luiten 

Tijdens deze rondreis over land én water maakt u kennis met het oude en nieuwe Rusland. De (kunst)historische cruise begint in Moskou, een stad met vele gezichten, gekneed door een roerige geschiedenis. U vaart over de machtige rivier de Wolga richting St. Petersburg. Langs de rivier liggen oude stadjes als kostbaarheden in het zacht glooiende landschap. Hun rijke geschiedenis is bewaard in kremlins, kloosters en kerken. Uw cruise eindigt in St. Peterburg waar u onder andere de wereldberoemde Hermitage bezoekt. De twee reisbegeleiders, Vrije Academie-docenten Frederike Upmeijer en Hans Luiten, geven tijdens de cruise enkele verdiepende lezingen over de Russische kunst en geschiedenis, maar het hedendaagse Rusland komt ook aan bod. 

Reisdata: BIJNA VOL: 26 mei t/m 6 juni 2019

Tijdens de cruise zullen we geregeld van boord gaan om onderweg bezienswaardigheden te bekijken. Deze bezoeken duren meestal een dagdeel. In Sint-Petersburg en in Moskou gaan we de hele dag van boord. U luncht dus op dagen 4 t/m 7 aan boord.
Frederike Upmeijer en Hans Luiten zullen tijdens de cruise enkele keren een lezing houden ter verdieping. Daarbij wordt ook ingegaan op de huidige politieke situatie van Rusland. U kunt ook lezingen en workshops volgen van de gidsen van het cruiseschip.

DAGPROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)

dag 1, zo 26-05
Rond het middaguur directe lijnvlucht van Amsterdam naar Moskou. Transfer naar het schip en diner aan boord.

dag 2, ma 27-05
Na het ontbijt gaan we van boord voor een eerste stadsverkenning. We rijden langs het Kremlin, de Christus-Verlosser-kathedraal, het hoofdkantoor van de KGB en natuurlijk het Rode Plein met de kleurrijke koepels van de Basilius-kathedraal. Na de lunch in de stad brengen we een uitgebreid bezoek aan het Kremlin. We bezichtigen onder meer de Maria-Hemelvaart-kathedraal aan het indrukwekkende Kathedralenplein.

dag 3, di 28-05
’s Ochtends gaan we terug naar het Nieuwe Maagden-klooster voor een uitgebreid bezoek. Op de begraafplaats bij het klooster liggen onder anderen Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroestjsjov, Alexander Lebed en Raisa Gorbatsjov begraven. Tot slot bezoek aan de Tretjakov-galerij. Hier is onder meer werk van de Ilja Repin te zien. In de namiddag vertrekt ons schip uit Moskou en zetten we koers naar het noorden.

dag 4, wo 29-05
In de ochtend een lezing van Frederike over het Russische realisme rondom de schilder Ilja Repin, de belangrijkste vertegenwoordiger van de Peredvizjniki, de Trekkers. Zijn werk hebben we gisteren in de Tretiakov-galerij kunnen bewonderen. Hans vertelt over de uitvinding van de Russische natie in de negentiende eeuw. In de middag bereiken we Oeglitsj. Het zicht op het kremlin en de kerken vanaf de Wolga is bijzonder fraai. Dit rustige plaatsje was in de middeleeuwen een tijdlang de hoofdstad van een gelijknamig vorstendom en daarna nog lang een welvarende handelsplaats. We bekijken het kremlin met het oude vorstenpaleis, de Transfiguratie-kathedraal en de Demetrius-kathedraal, gesticht na de dood van Tsarevitsj Dimitri, de jongste zoon van Ivan de Verschrikkelijke.

dag 5, do 30-05
In de ochtend een lezing van Frederike over Russische iconen. ’s Middags bezoek aan Jaroslavl, een van de mooiste steden aan de Wolga. Het werd in de elfde eeuw gesticht door prins Jaroslav de Wijze. Het versterkte Verlosser-klooster vormt het hart van de stad. We bezichtigen de kruiskoepelkerk van de profeet Elia, met haar kleurrijke interieur, en de Sint-Nicolaaskerk, met wandschilderingen uit de zeventiende eeuw. We verdiepen ons in de School van Jaroslavl in het iconenmuseum in het Metropolietenpaleis. Daar is ook een fraaie collectie lakschilderkunst.

dag 6, vr 31-05
Opnieuw een lezing van Hans, ditmaal over de Russische geschiedenis van Lenin tot Poetin. Na de lunch gaan we van boord bij het plaatsje Goritsy. Hier ligt het klooster van Sint-Cyrillus van het Witte Meer. Het werd in de veertiende eeuw gesticht en moest aanvankelijk de vorsten van Moskou beschermen tegen het toen nog zelfstandige Novgorod. Het museum bezit een fraaie collectie iconen. In de namiddag varen we verder naar het Onega-meer.

dag 7, za 01-06
Tijdens een lezing van Hans leert u meer over de relatie tussen de Russen en de omliggende volkeren, met name Tataren en Mongolen, maar ook de Duitsers en de Zweden. Na de lunch bezoeken we het eiland Kizji midden in het Onega-meer. In het openluchtmuseum zijn voorbeelden van Karelische en Noord-Russische houten kerkjes samengebracht. Al sinds de elfde eeuw was het eiland een religieus centrum voor de dorpen en boerenhoven rond het meer. Het huidige kerkcomplex dateert uit de achttiende eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

dag 8, zo 02-06
Aan het eind van de ochtend bereiken we Mandrogi, een dorpje aan de rivier. We zien er enkele fraaie voorbeelden van traditionele houtbouw. Desgewenst maakt u een wandeling door de omringende bossen. Er zijn souvenirs te koop en er worden oude ambachten gedemonstreerd. Aan wal wordt een barbecuelunch geserveerd. In de namiddag varen we richting onze eindbestemming: Sint-Petersburg. Onderwijl een laatste lezing van Frederike over Peter de Grote en Catharina de Grote.

dag 9, ma 03-06
Ter kennismaking met Sint-Petersburg een stadsrondrit, waardoor ook de bijzondere stadsplanning duidelijk wordt. Dankzij de vele grachten wordt Sint-Petersburg ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. We zien het Smolny-klooster; het Alexander Nevski-klooster, met het kerkhof waar een aantal beroemde Russische schrijvers en componisten begraven liggen; de Nevski Prospekt en de Kazan-kathedraal. De Kerk van de Verlosser op het Bloed, gebouwd ter gedachtenis van de moord op Alexander II, is volledig met mozaïeken bekleed. In de Peter- en Paulvesting bezoeken we de kathedraal waar de tsaren begraven liggen. In de middag is het tijd voor een bezoek aan de Hermitage. Catharina de Grote maakte een begin met het opbouwen van de gigantische kunstcollectie. Niet alleen wordt hier een groot aantal meesterwerken tentoongesteld, maar de hele entourage is overrompelend.

dag 10, di 04-06
Aan de Finse Golf ligt de Peterhof. Dit prachtige paleizen- en tuinencomplex werd naar het voorbeeld van Versailles gebouwd in opdracht van Peter de Grote. Een wandeling door de schitterend aangelegde tuinen met de vele waterwerken mag niet ontbreken. Na een lunch in de stad verkennen we de kanalen van Sint-Peterburg tijdens een rondvaart door de stad.

dag 11, wo 05-06
Vandaag bezoeken we twee buitenverblijven van de tsaren. In Tsarskoje Selo bezoeken we het door de Italiaan Rastrelli ontworpen Catharina-paleis met zijn beroemde, gereconstrueerde Barnstenen Kamer, mits er geen officiële ontvangsten zijn. Ook wandelen we door het bijbehorende landschapspark, het eerste van Rusland. Nabij ligt het park en paleis van Catharina’s zoon Paul I: Pavlovsk. Dit neoclassicistische paleis langs de rivier de Sjavjanka is omringd door een mooie Engelse tuin met bruggen, tempels en standbeelden.

dag 12, do 06-06
Vandaag een vrije dag in Sint-Petersburg. U kunt nog een tweede bezoek brengen aan de Hermitage, slenteren langs de beroemde Nevsky Prospect of winkelen in het beroemde warenhuis Gostiny Dvor, een van de eerste warenhuizen ter wereld. In de middag transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht van Sint-Petersburg naar Amsterdam.

REISGEGEVENS

Inclusief
Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, reisleiding, lokale gidsen, audiosysteem, entrees.

Exclusief
Drankjes bij maaltijden, fooien, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Toeslag eenpersoonskamer
€ 675,-

Groepsgrootte
De reis gaat door bij minimaal 25 deelnemers; het maximum bedraagt 48.

Meer informatie over deze reis, zoals vervoer en verblijf, vindt u via deze link
Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.


Vanaf prijs. Incl. lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, reisleiding, lokale gidsen, entrees

Praktische informatie

Shopping cart icon € 3495,00
Frederike Upmeijer
Nodig iemand uit
Deel:
-

Locatie
Datum
Docent
Geen locatie in STB
zondag 26 mei 2019 t/m donderdag 06 juni 2019
Frederike Upmeijer

Uitgelicht

 • Rondleiding Symboliek in het Mauritshuis

  Jan Steen, Gabriel Metsu en Johannes Vermeer zijn zeventiende eeuwse meesters die hun schilderijen vullen met symboliek, maar ook de oudere stukken in het Mauritshuis zoals De Bewening van Rogier van der Weijden, en zelfs de Gouden Zaal leveren genoeg uitdaging voor deze iconografische ontdekkingstocht. Gaat u mee? Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 25,00
  Bekijk meer
 • Wandeling Amsterdam ARTZUID 2019

  ARTZUID 2019 | 17 mei t/m 15 september 2019 ARTZUID is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Inge Raadgever start de wandeling bij het informatiecentrum ARTZUID. Ga mee!    De Vrije Academie draagt een deel van de entreeprijs af aan ArtZuid. Op deze manier helpt u mee aan het instant houden van dit prachtige initiatief.

  • € 27,50
  Bekijk meer
 • 6 dagen Parijs!

  PROGRAMMA dag 1, zo 01-09 We vertrekken in de loop van de ochtend vanaf Amsterdam Centraal naar Parijs Gare du Nord per snelle Thalys. Na aankomst transfer naar ons centraal gelegen hotel. Er is wat vrije tijd om in te checken en te lunchen. Vervolgens gaan we naar Trocadéro, voor een bezoek aan de Cité de l'Architecture en een blik op de altijd weer indrukwekkende Eiffeltoren. dag 2, ma 02-09 De rayonnant gotische Sainte-Chapelle op het Île de la Cité is gebouwd als een kleurrijke schatkist voor de koninklijke reliekverzameling. Het effect van de glas-in-lood ramen is adembenemend. Na ons bezoek wandelen we via Place Dauphine en de Pont Neuf naar de Saint-Séverin op de Rive Gauche. Vervolgens keren we terug naar het Île voor een bezichtiging van de dankzij Victor Hugo bewaard gebleven Notre-Dame.* Na de lunch bezoek aan het Musée de Cluny, met zijn fraaie collectie middeleeuwse kunst.*i.v.m. de actuele omstandigheden zal de kathedraal alleen van buiten bezichtigd worden.dag 3, di 03-09 We beginnen de dag met een bezoek aan het overzichtelijke Musée Marmottan Monet. Daar hangt onder meer het sleutelstuk uit 1873 van Monet waaraan de naam impressionisme ontleend is. Tevens ziet u hier veel schilderijen van andere impressionisten. Vervolgens keren we terug naar het centrum. Hier bezoeken we het Institut du Monde Arabe, gehuisvest in een bijzonder, door Jean Nouvel ontworpen gebouw. Tijdens een wandeling over het Île Saint-Louis leren we meer over de Parijse geschiedenis en de rol van het Franse vorstenhuis daarin. We besluiten de dag in hun grafkerk, de Saint-Denis. Het is de eerste kerk die in gotische stijl werd gebouwd, naar de ideeën van abt Suger over verticaliteit en hemelse lichtinval. dag 4, wo 04-09  De Orangerie heeft een fraaie collectie uit de late negentiende en de vroege twintigste eeuw. Hier bevindt zich onder meer de serie Waterlelies van Claude Monet, geschilderd in Giverny. Licht, de breking van het licht en kleur spelen een grote rol in deze werken. Het karakteristieke Centre Pompidou van Renzo Piano, waarbij het functionele tot vorm is verheven, is sinds de opening in 1977 een van de toonaangevende centra voor moderne kunst in Parijs. Uiteraard bezichtigen we ook de gereconstrueerde ateliers van Constantin Brancusi, die een geweldige inzage geven in zijn werkwijze en zijn oeuvre. We ruimen vandaag wat later op de middag tijd in voor een uitgebreide lunch (of vroeg diner) op eigen gelegenheid, zodat we vroeg op de avond naar het Louvre kunnen. Houdt u hier rekening mee door eerder op de dag bij de koffie alvast wat kleins te nuttigen. Het Louvre is gehuisvest in het oude Koninklijk Paleis, waarvan de bouw begon onder Catharina de Medici. Het herbergt sinds 1793 de nationale kunstcollectie en is daarmee een van de oudste musea ter wereld. De rondleiding beperkt zich tot enkele afdelingen. Aansluitend is er tijd om het museum op eigen gelegenheid verder te bekijken. dag 5, do 05-09 We beginnen met een bezoek aan het woonhuis en de ateliers in Montparnasse, waar de beeldhouwer Ossip Zadkine woonde en werkte vanaf 1928 tot aan zijn dood in 1967. Vervolgens wandelen we door Jardin du Luxembourg en langs het Panthéon naar de Saint-Étienne-du-Mont, waar de relieken van de Parijse beschermheilige Geneviève werden bewaard totdat ze tijdens de Franse Revolutie in het riool werden gekieperd. Na de lunch (op eigen gelegenheid) wandelen we vanaf de Bastille naar de Place des Vosges. We besluiten de dag in het schilderachtige Montmartre met een wandeling. dag 6, vr 06-09 U kunt ’s ochtends uitchecken en uw bagage achterlaten in het depot van het hotel. Vervolgens gaan we naar de Cité Universitaire voor een rondleiding. Deze internationale studentencampus is een toonbeeld van moderne architectuur, met gebouwen van o.a. Le Corbusier en Dudok. Vrije tijd tot ons vertrek naar het Gare du Nord, vanwaar onze directe trein vertrekt. Aankomst in Amsterdam in de vroege avond. REISGEGEVENS InclusiefTreinreis, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, reisleiding, entrees, CO2-compensatie ExclusiefLunches en diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- Toeslag eenpersoonskamer€ 490,- Groepsgrootte De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers, het maximum bedraagt 25.

  • € 1450,00
  Bekijk meer
 • Colleges Mode en kunst

  NU €15 KORTING MET DE KORTINGSCODE VJ19 (GELDIG T/M 1 JULI 2019) Onderwerpen die o.a. aan bod komen: Egypte, Griekenland, Rome,  vijftiende en zestiende eeuw gotiek en renaissance, zeventiende eeuw, achttiende eeuw, negentiende eeuw, Roaring twenties, art deco, Chanel, surrealisme, Dior, Givenchy, film & mode, pop art, YSL, Prada, Warhol, punk, Vivienne Westwood, technische innovaties. Nb. het tijdstip van de reeks in Amsterdam (voorjaar 2020) is gewijzigd t.o.v. het magazine. Excl. wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart

  • € 211,00
  €15,- Korting
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.