Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Bootreis van Moskou naar Sint-Petersburg

Russische riviercruise met Frederike Upmeijer en Hans Luiten 

Tijdens deze rondreis over land én water maakt u kennis met het oude en nieuwe Rusland. De (kunst)historische cruise begint in Moskou, een stad met vele gezichten, gekneed door een roerige geschiedenis. U vaart over de machtige rivier de Wolga richting St. Petersburg. Langs de rivier liggen oude stadjes als kostbaarheden in het zacht glooiende landschap. Hun rijke geschiedenis is bewaard in kremlins, kloosters en kerken. Uw cruise eindigt in St. Peterburg waar u onder andere de wereldberoemde Hermitage bezoekt. De twee reisbegeleiders, Vrije Academie-docenten Frederike Upmeijer en Hans Luiten, geven tijdens de cruise enkele verdiepende lezingen over de Russische kunst en geschiedenis, maar het hedendaagse Rusland komt ook aan bod.  Reisdata: BIJNA VOL: 26 mei t/m 6 juni 2019

Tijdens de cruise zullen we geregeld van boord gaan om onderweg bezienswaardigheden te bekijken. Deze bezoeken duren meestal een dagdeel. In Sint-Petersburg en in Moskou gaan we de hele dag van boord. U luncht dus op dagen 4 t/m 7 aan boord.
Frederike Upmeijer en Hans Luiten zullen tijdens de cruise enkele keren een lezing houden ter verdieping. Daarbij wordt ook ingegaan op de huidige politieke situatie van Rusland. U kunt ook lezingen en workshops volgen van de gidsen van het cruiseschip.

DAGPROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)

dag 1, zo 26-05
Rond het middaguur directe lijnvlucht van Amsterdam naar Moskou. Transfer naar het schip en diner aan boord.

dag 2, ma 27-05
Na het ontbijt gaan we van boord voor een eerste stadsverkenning. We rijden langs het Kremlin, de Christus-Verlosser-kathedraal, het hoofdkantoor van de KGB en natuurlijk het Rode Plein met de kleurrijke koepels van de Basilius-kathedraal. Na de lunch in de stad brengen we een uitgebreid bezoek aan het Kremlin. We bezichtigen onder meer de Maria-Hemelvaart-kathedraal aan het indrukwekkende Kathedralenplein.

dag 3, di 28-05
’s Ochtends gaan we terug naar het Nieuwe Maagden-klooster voor een uitgebreid bezoek. Op de begraafplaats bij het klooster liggen onder anderen Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroestjsjov, Alexander Lebed en Raisa Gorbatsjov begraven. Tot slot bezoek aan de Tretjakov-galerij. Hier is onder meer werk van de Ilja Repin te zien. In de namiddag vertrekt ons schip uit Moskou en zetten we koers naar het noorden.

dag 4, wo 29-05
In de ochtend een lezing van Frederike over het Russische realisme rondom de schilder Ilja Repin, de belangrijkste vertegenwoordiger van de Peredvizjniki, de Trekkers. Zijn werk hebben we gisteren in de Tretiakov-galerij kunnen bewonderen. Hans vertelt over de uitvinding van de Russische natie in de negentiende eeuw. In de middag bereiken we Oeglitsj. Het zicht op het kremlin en de kerken vanaf de Wolga is bijzonder fraai. Dit rustige plaatsje was in de middeleeuwen een tijdlang de hoofdstad van een gelijknamig vorstendom en daarna nog lang een welvarende handelsplaats. We bekijken het kremlin met het oude vorstenpaleis, de Transfiguratie-kathedraal en de Demetrius-kathedraal, gesticht na de dood van Tsarevitsj Dimitri, de jongste zoon van Ivan de Verschrikkelijke.

dag 5, do 30-05
In de ochtend een lezing van Frederike over Russische iconen. ’s Middags bezoek aan Jaroslavl, een van de mooiste steden aan de Wolga. Het werd in de elfde eeuw gesticht door prins Jaroslav de Wijze. Het versterkte Verlosser-klooster vormt het hart van de stad. We bezichtigen de kruiskoepelkerk van de profeet Elia, met haar kleurrijke interieur, en de Sint-Nicolaaskerk, met wandschilderingen uit de zeventiende eeuw. We verdiepen ons in de School van Jaroslavl in het iconenmuseum in het Metropolietenpaleis. Daar is ook een fraaie collectie lakschilderkunst.

dag 6, vr 31-05
Opnieuw een lezing van Hans, ditmaal over de Russische geschiedenis van Lenin tot Poetin. Na de lunch gaan we van boord bij het plaatsje Goritsy. Hier ligt het klooster van Sint-Cyrillus van het Witte Meer. Het werd in de veertiende eeuw gesticht en moest aanvankelijk de vorsten van Moskou beschermen tegen het toen nog zelfstandige Novgorod. Het museum bezit een fraaie collectie iconen. In de namiddag varen we verder naar het Onega-meer.

dag 7, za 01-06
Tijdens een lezing van Hans leert u meer over de relatie tussen de Russen en de omliggende volkeren, met name Tataren en Mongolen, maar ook de Duitsers en de Zweden. Na de lunch bezoeken we het eiland Kizji midden in het Onega-meer. In het openluchtmuseum zijn voorbeelden van Karelische en Noord-Russische houten kerkjes samengebracht. Al sinds de elfde eeuw was het eiland een religieus centrum voor de dorpen en boerenhoven rond het meer. Het huidige kerkcomplex dateert uit de achttiende eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

dag 8, zo 02-06
Aan het eind van de ochtend bereiken we Mandrogi, een dorpje aan de rivier. We zien er enkele fraaie voorbeelden van traditionele houtbouw. Desgewenst maakt u een wandeling door de omringende bossen. Er zijn souvenirs te koop en er worden oude ambachten gedemonstreerd. Aan wal wordt een barbecuelunch geserveerd. In de namiddag varen we richting onze eindbestemming: Sint-Petersburg. Onderwijl een laatste lezing van Frederike over Peter de Grote en Catharina de Grote.

dag 9, ma 03-06
Ter kennismaking met Sint-Petersburg een stadsrondrit, waardoor ook de bijzondere stadsplanning duidelijk wordt. Dankzij de vele grachten wordt Sint-Petersburg ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. We zien het Smolny-klooster; het Alexander Nevski-klooster, met het kerkhof waar een aantal beroemde Russische schrijvers en componisten begraven liggen; de Nevski Prospekt en de Kazan-kathedraal. De Kerk van de Verlosser op het Bloed, gebouwd ter gedachtenis van de moord op Alexander II, is volledig met mozaïeken bekleed. In de Peter- en Paulvesting bezoeken we de kathedraal waar de tsaren begraven liggen. In de middag is het tijd voor een bezoek aan de Hermitage. Catharina de Grote maakte een begin met het opbouwen van de gigantische kunstcollectie. Niet alleen wordt hier een groot aantal meesterwerken tentoongesteld, maar de hele entourage is overrompelend.

dag 10, di 04-06
Aan de Finse Golf ligt de Peterhof. Dit prachtige paleizen- en tuinencomplex werd naar het voorbeeld van Versailles gebouwd in opdracht van Peter de Grote. Een wandeling door de schitterend aangelegde tuinen met de vele waterwerken mag niet ontbreken. Na een lunch in de stad verkennen we de kanalen van Sint-Peterburg tijdens een rondvaart door de stad.

dag 11, wo 05-06
Vandaag bezoeken we twee buitenverblijven van de tsaren. In Tsarskoje Selo bezoeken we het door de Italiaan Rastrelli ontworpen Catharina-paleis met zijn beroemde, gereconstrueerde Barnstenen Kamer, mits er geen officiële ontvangsten zijn. Ook wandelen we door het bijbehorende landschapspark, het eerste van Rusland. Nabij ligt het park en paleis van Catharina’s zoon Paul I: Pavlovsk. Dit neoclassicistische paleis langs de rivier de Sjavjanka is omringd door een mooie Engelse tuin met bruggen, tempels en standbeelden.

dag 12, do 06-06
Vandaag een vrije dag in Sint-Petersburg. U kunt nog een tweede bezoek brengen aan de Hermitage, slenteren langs de beroemde Nevsky Prospect of winkelen in het beroemde warenhuis Gostiny Dvor, een van de eerste warenhuizen ter wereld. In de middag transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht van Sint-Petersburg naar Amsterdam.

REISGEGEVENS

Inclusief
Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, reisleiding, lokale gidsen, audiosysteem, entrees.

Exclusief
Drankjes bij maaltijden, fooien, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Toeslag eenpersoonskamer
€ 675,-

Groepsgrootte
De reis gaat door bij minimaal 25 deelnemers; het maximum bedraagt 48.

Meer informatie over deze reis, zoals vervoer en verblijf, vindt u via deze link
Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.


Vanaf prijs. Incl. lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, reisleiding, lokale gidsen, entrees

Praktische informatie

Shopping cart icon € 3495,00
Frederike Upmeijer
Nodig iemand uit
Deel:
-

Locatie
Datum
Docent
Geen locatie in STB
zondag 26 mei 2019 t/m donderdag 06 juni 2019
Frederike Upmeijer

Uitgelicht

 • Korte reeks Mindful in het museum

  Na een inleidende interactieve lezing in Amsterdam neemt uw docent u mee naar drie verschillende Nederlandse musea. Tijdens de rondleidingen door het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en De Pont in Tilburg worden gedurende twee uur, twee totaal verschillende werken bekeken. U luistert niet naar wat de docent weet, maar probeert via aandachtsoefeningen en geleide vragen zelf te ervaren wat het werk met u doet. Het leuke is, dat u de gedane oefeningen in alle musea en op alle kunstwerken kunt toepassen.    Programma:1e bijeenkomst11:00-13:00 - Inleidend college/workshop, Amsterdam14:00-16:00 - Rondleiding Stedelijk Museum Amsterdam2e bijeenkomst14:00-16:00 - Rondleiding Gemeentemuseum Den Haag3e bijeenkomst14:00-16:00 - Rondleiding De Pont TilburgData voorjaar '19:Woensdag 13, 20 en 27 februari   Excl. entree tot het museum. Museumkaart geldig.

  • € 105,00
  Bekijk meer
 • Korte collegereeks de Etrusken

  Sommige graven lijken op huizen met kamers en bedden met kussens van steen. Andere zijn voorzien van wandschilderingen die laten zien hoe de Etrusken feestvierden en dat daarbij ook vrouwen aanwezig waren. Welke positie bekleedden vrouwen in de Etruskische samenleving? In welke goden geloofden de Etrusken? Waarom bleef ondanks een alfabet hun taal grotendeels onvertaald? Aan de hand van archeologische vondsten reconstrueert klassiek archeologe Diana de Wild het leven van de Etrusken.  Excl. entree bij colleges in het museum. Korting op entree met Museumkaart.

  • € 98,00
  Bekijk meer
 • Lezing Romantische mode. Mr Darcy meets Eline Vere

  Het gemeentemuseum speelt met deze tentoonstelling in op de hernieuwde aandacht voor de negentiende eeuw, die zich uit in de populariteit van kostuumdrama's als Downton Abbey en in het toegenomen aantal snorren en baarden. Ook moderne ontwerpers laten zich inspireren door vormen, silhouetten of technieken van meer dan honderd jaar geleden.  Hedendaagse romantiek is op de tentoonstelling vertegenwoordigd met schitterend borduurwerk van Jan Taminiau, het dandyisme van Vivienne Westwood en de donkere romantiek van Comme des Garçons. Uw uitstapje naar de negentiende eeuw wordt ingeleid door Carien Kanters. (Excl. entree tot het Gemeentemuseum. Let op tijdens de Rothko tentoonstelling geldt een toeslag van 3,50 euro op de entreeprijs. Korting op entree met Museumkaart)

  • € 17,50
  Bekijk meer
 • Introduction Course Art History

  The tutor Carien Kanters will teach you how to analyse and compare what you see, so by the end of the series of lectures you yourself will be able to identify different styles and periods. The lectures will focus on the defining features of a particular style. Considerable attention will also be devoted to individual artists and their work. Discover the world of art in a relaxed setting with an enthusiastic art historian as your guide. Periods covered during the course: 17-09-2018: Greek Art24-09-2018: Roman Art01-10-2018: Early Christian and Byzantine Art08-10-2018: Romanesque Art15-10-2018: Gothic Art22-10-2018: No Lecture29-10-2018: Renaissance Art05-11-2018: Baroque and Rococo Art12-11-2018: Neoclassicism and Romanticism19-11-2018: Impressionism, Post-Impressionism and Symbolism26-11-2018: Modern Art03-12-2018: Excursion A few days before the course starts you will receive a free digital syllabus. When registering you can also order a printed copy for € 11,95 (including postage). You will receive the syllabus by mail a few days before the course starts. (This does not include any entrance fees that may apply if the course is taught at a museum. A 'Museumkaart' is recommended)

  • € 248,00
  Bekijk meer
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.