Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage

6 dagen Parijs!

Ontdekkingstocht o.l.v. drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Vrijwel iedereen is er eens geweest, maar vrijwel niemand kent Parijs van haver tot gort. De lichtstad is groot, groots en ze is nooit af. Je raakt er dus nooit uitgekeken, zeker als je de historische gelaagdheid probeert te doorgronden. De gotiek en de hofstijl van de Zonnekoning ontstonden in de lichtstad zelf, evenals de ‘-ismes’ uit de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw, toen Parijs het bruisende hart was van vernieuwing en artistieke vrijheid. Tijdens onze ontdekkingstocht verkennen we naast enkele bekende grote musea kleinere pareltjes die ons een inkijkje geven in de artistieke ontwikkelingen door de eeuwen heen. We belichten beeldbepalende monumenten als de Eiffeltoren en de Notre-Dame vanuit een minder bekende invalshoek en leren aan de hand van onbekende(re) gebouwen meer over bijzondere ontwikkelingen, zoals de opkomst van de internationale studentenstad. Een heerlijke ontdekkingstocht door de Parijse kunstgeschiedenis!  

Reisdata 1 - 6 september

PROGRAMMA

dag 1, zo 01-09

We vertrekken in de loop van de ochtend vanaf Amsterdam Centraal naar Parijs Gare du Nord per snelle Thalys. Na aankomst transfer naar ons centraal gelegen hotel. Er is wat vrije tijd om in te checken en te lunchen. Vervolgens gaan we naar Trocadéro, voor een bezoek aan de Cité de l'Architecture en een blik op de altijd weer indrukwekkende Eiffeltoren.

dag 2, ma 02-09

De rayonnant gotische Sainte-Chapelle op het Île de la Cité is gebouwd als een kleurrijke schatkist voor de koninklijke reliekverzameling. Het effect van de glas-in-lood ramen is adembenemend. Na ons bezoek wandelen we via Place Dauphine en de Pont Neuf naar de Saint-Séverin op de Rive Gauche. Vervolgens keren we terug naar het Île voor een bezichtiging van de dankzij Victor Hugo bewaard gebleven Notre-Dame.* Na de lunch bezoek aan het Musée de Cluny, met zijn fraaie collectie middeleeuwse kunst.

*i.v.m. de actuele omstandigheden zal de kathedraal alleen van buiten bezichtigd worden.

dag 3, di 03-09

We beginnen de dag met een bezoek aan het overzichtelijke Musée Marmottan Monet. Daar hangt onder meer het sleutelstuk uit 1873 van Monet waaraan de naam impressionisme ontleend is. Tevens ziet u hier veel schilderijen van andere impressionisten. Vervolgens keren we terug naar het centrum. Hier bezoeken we het Institut du Monde Arabe, gehuisvest in een bijzonder, door Jean Nouvel ontworpen gebouw. Tijdens een wandeling over het Île Saint-Louis leren we meer over de Parijse geschiedenis en de rol van het Franse vorstenhuis daarin. We besluiten de dag in hun grafkerk, de Saint-Denis. Het is de eerste kerk die in gotische stijl werd gebouwd, naar de ideeën van abt Suger over verticaliteit en hemelse lichtinval.

dag 4, wo 04-09 

De Orangerie heeft een fraaie collectie uit de late negentiende en de vroege twintigste eeuw. Hier bevindt zich onder meer de serie Waterlelies van Claude Monet, geschilderd in Giverny. Licht, de breking van het licht en kleur spelen een grote rol in deze werken. Het karakteristieke Centre Pompidou van Renzo Piano, waarbij het functionele tot vorm is verheven, is sinds de opening in 1977 een van de toonaangevende centra voor moderne kunst in Parijs. Uiteraard bezichtigen we ook de gereconstrueerde ateliers van Constantin Brancusi, die een geweldige inzage geven in zijn werkwijze en zijn oeuvre.

We ruimen vandaag wat later op de middag tijd in voor een uitgebreide lunch (of vroeg diner) op eigen gelegenheid, zodat we vroeg op de avond naar het Louvre kunnen. Houdt u hier rekening mee door eerder op de dag bij de koffie alvast wat kleins te nuttigen.

Het Louvre is gehuisvest in het oude Koninklijk Paleis, waarvan de bouw begon onder Catharina de Medici. Het herbergt sinds 1793 de nationale kunstcollectie en is daarmee een van de oudste musea ter wereld. De rondleiding beperkt zich tot enkele afdelingen. Aansluitend is er tijd om het museum op eigen gelegenheid verder te bekijken.

dag 5, do 05-09

We beginnen met een bezoek aan het woonhuis en de ateliers in Montparnasse, waar de beeldhouwer Ossip Zadkine woonde en werkte vanaf 1928 tot aan zijn dood in 1967. Vervolgens wandelen we door Jardin du Luxembourg en langs het Panthéon naar de Saint-Étienne-du-Mont, waar de relieken van de Parijse beschermheilige Geneviève werden bewaard totdat ze tijdens de Franse Revolutie in het riool werden gekieperd.

Na de lunch (op eigen gelegenheid) wandelen we vanaf de Bastille naar de Place des Vosges. We besluiten de dag in het schilderachtige Montmartre met een wandeling.

dag 6, vr 06-09

U kunt ’s ochtends uitchecken en uw bagage achterlaten in het depot van het hotel. Vervolgens gaan we naar de Cité Universitaire voor een rondleiding. Deze internationale studentencampus is een toonbeeld van moderne architectuur, met gebouwen van o.a. Le Corbusier en Dudok.

Vrije tijd tot ons vertrek naar het Gare du Nord, vanwaar onze directe trein vertrekt. Aankomst in Amsterdam in de vroege avond.

REISGEGEVENS

Inclusief
Treinreis, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, reisleiding, entrees, CO2-compensatie

Exclusief
Lunches en diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,-

Toeslag eenpersoonskamer
€ 490,-

Groepsgrootte 
De reis gaat door bij minimaal 15 deelnemers, het maximum bedraagt 25.

Praktische informatie

Shopping cart icon € 1450,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

 • ONLINE - Lezing Rafael

  Frederike Upmeijer over de indrukwekkende Rafael-tentoonstelling in Rome.

  • € 18,00
  • vanaf 26 jul
  Bekijk meer
 • Dresden, het Florence van het noorden

  Zevendaagse reis onder leiding van Martijn Pieters

  • € 1150,00
  • vanaf 21 sep
  Nieuw
 • Andalusië: mix van culturen en religies

  Laat u betoveren door de rijke cultuur en schitterende natuur van deze regio.

  • € 1469,00
  • vanaf 15 mrt
  Bekijk meer
 • ONLINE - Colleges Kunstgeschiedenis

  Een prachtige inleiding in de westerse kunstgeschiedenis in 10 hoorcolleges die online te volgen zijn.

  • € 229,00
  • vanaf 30 sep
  Nieuw
Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.