Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Uit de stal van Bosch

Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen

Ron Spronk, Jos Koldeweij, Matthijs Ilsink

Het feest van driekoningen, jaarlijks gevierd op 6 januari, is in de christelijke traditie de viering van de openbaring van de goddelijke natuur van Jezus aan de drie wijzen uit het oosten. Het feest van de epifanie was omstreeks 1500 buitengewoon populair in de beeldende kunst. Dit heeft een groot aantal feestelijke voorstellingen opgeleverd, waarbij kunstenaars zich te buiten gaan aan de verbeelding van exotische figuren, hun kledij en hun attributen.

Ook Jheronimus Bosch verbeeldde het thema verschillende keren. Twee eigenhandige schilderijen resteren. Een bevindt zich in de collectie van The Metropolitan Museum of Art (New York) en het andere in het Museo del Prado (Madrid). Beide schilderijen werden al vroeg gekopieerd en geïmiteerd en dus gewaardeerd. De vroege waardering uit Bosch’ eigen tijd is opmerkelijk. Met meer dan 30 bewaard gebleven vroege kopieën is de interpretatie van Bosch een van de populairste composities uit de laatmiddeleeuwse Nederlanden. Het Bosch Research and Conservation Project heeft een aantal van deze kopieën nauwkeurig onderzocht.

De prestaties van Bosch met betrekking tot de verbeelding van de aanbidding der koningen worden hier op een toegankelijke wijze gepresenteerd en in een kunst- en cultuurhistorische context geplaatst, waardoor dit boek zowel voor kunsthistorici als voor een algemeen publiek de moeite van het lezen – en bekijken – waard is.

Dit boek is verschenen bij de tentoonstelling Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen (1 december 2018 - 10 maart 2019) in Het Noordbrabants Museum. 

Over de auteurs: 

Matthijs Ilsink (Radboud Universiteit Nijmegen), Jos Koldeweij (Radboud Universiteit Nijmegen) en Ron Spronk (Queen’s University, Kingston, Ontario en RU Nijmegen) zijn lid van het onderzoeksteam van het Bosch Research and Conservation Project.

NB: de vermelde levertijd van 10 werkdagen is een maximum. De werkelijke leverdatum zal enkele werkdagen zijn i.v.m. de drukte bij het Centraal Boekhuis door de Corona crisis. De levertijd is hetzelfde als bij andere boekverkopers.

€ 19,95
Verzendkosten € 1,99
Levertijd:
Bestellen Bewaar

Praktische informatie

 • Auteur
  Ron Spronk, Jos Koldeweij, Matthijs Ilsink
 • Geïllustreerd
  Ja
 • Taal
  Nederlands
 • Afmetingen
  16x233x277
 • Gewicht
  749
 • Aantal pagina's
  96
 • Uitgever
  Uitgeverij WBOOKS
 • ISBN
  9789462582873

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

David Michelangelo

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!