Zakelijk

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Russische avant-garde

Revolutie in de kunst in de Hermitage Amsterdam

Het boek Russische avant-garde | Revolutie in de kunst vertelt het intrigerende verhaal over de Russische avant-gardekunst, vanaf haar opkomst in de nadagen van het keizerlijke Rusland, via de turbulente periode rond de revolutie van 1917 tot het einde in de Stalinperiode. Honderden werken op canvas, papier, textiel en vooral porselein tonen de verbeeldingswereld van de avant-gardisten, hun voorgangers en navolgers. Ze tonen een ware revolutie in de kunst.

De Russische avant-gardisten, met Kazimir Malevitsj en Wassily Kandinsky als bekendste vertegenwoordigers, maken naam met hun radicale kunstzinnige vernieuwingen. Ze wijden zich eveneens aan het ontwerpen van interieurs en theaterdecors, gebruiksvoorwerpen en boeken. Ook storten de avant-gardisten zich verrassend genoeg op het favoriete materiaal van de tsaren: porselein. Via dit breekbare witte materiaal volgen we de opkomst en ondergang van de avant-gardisten. Daarvan is zo veel bewaard gebleven, dat porselein als geen ander het hele verhaal van de Russische avant-garde kan vertellen.

De voormalige Keizerlijke Porseleinfabriek in Sint-Petersburg wordt een broedplaats voor avant-gardisten. Ze ontwerpen nieuwe vormen en beschilderen oude voorraden borden en schalen met hun revolutionaire beeldtaal. Beïnvloed door het suprematisme, de stroming waarvan Malevitsj de grondlegger was, werden vooral geometrische figuren afgebeeld zoals het vierkant, de cirkel en de rechthoek, met primaire kleuren, wit en zwart. De parallellen tussen het werk van de Russische avant-gardisten en de Nederlandse kunstenaars van De Stijl, opgericht door Theo van Doesburg, zijn duidelijk. Voor Malevitsj, Van Doesburg en Mondriaan was abstracte kunst dé nieuwe richting voor de toekomst. De vraag is alleen voor hoe lang. Want de radicale kunst ondervindt steeds meer tegenstand. Abstractie en experiment wijken voor het socialistisch realisme, waarin de propaganda van de heilstaat voorop staat. 

€ 19,95
Verzendkosten € 1,99
Levertijd:
Verzending alleen binnen Nederland
Bestellen Bewaar

Praktische informatie

 • Geïllustreerd
  Ja
 • Taal
  Nederlands
 • Afmetingen
  19x240x280
 • Gewicht
  1060
 • Aantal pagina's
  192
 • Uitgever
  Uitgeverij WBOOKS
 • ISBN
  9789078653882

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!