Zakelijk

Wachtwoord vergeten

U krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Early Ed

De pioniersjaren

Edwin Onna

Early Ed  belicht de periode (1944-1956) voorafgaand aan het grote succes dat Ed van der Elsken zou hebben.

De publicatie in 1956 van Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés markeert de internationale doorbraak van Ed van der Elsken. Nadat zijn foto’s van de Parijse zelfkant ongefilterd de wereld rondgaan, is zijn naam als straatfotograaf gevestigd.

De uitgave Early Ed  belicht de periode voorafgaand aan zijn succes (1944-1956). Hoe Van der Elsken tijdens het laatste oorlogsjaar werd opgevangen door christen-anarchistische antimilitaristen in Bergeijk; hoe hij in Wormerveer kennismaakte met de fotografie; hoe hij zich in Parijs onderdompelde in high society kringen.

Documenten uit de archieven van de Universiteitsbibliotheek Leiden en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam tonen een zoekende Ed van der Elsken. Contactvellen leggen een fotografisch universum bloot, bevolkt door modellen, sterren, muzikanten, katten, honden, feestgangers, kunstenaars en topsporters.

Het beeld bestaat dat Ed zich verzette tegen bedrijfsreportages, maar zijn zakagenda staat bol van de zakelijke initiatieven voor reclamecampagnes. Voorbeelden zijn Weverij De Ploeg en meubelmerk ‘t Spectrum, UMS Pastoe en PTT Post en Telecom. Binnen dit oeuvre ontwikkelt hij een opmerkelijk persoonlijke stijl met de nadruk op interactie tussen de modellen. Graag gebruikt hij bekenden uit zijn eigen kring voor de nodige bewegingsvrijheid. Daarbij ontvouwt zich een nieuwe liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van de koudste wintermaand van de twintigste eeuw. 

Over de auteur: 

Edwin van Onna (1966) studeerde kunstgeschiedenis aan de VU Amsterdam. Hij werkte als theoriedocent (HKU en Piet Zwart Instituut Rotterdam), curator (De Krabbedans Eindhoven) en publiceerde voor de landelijke designbladen Frame Magazine en Items. Verschillende boeken voor uitgevers Frame, BIS en Archehov staan op zijn naam. Hij ontrafelt ‘verloren’ verhalen op het kruisvlak van kunst, design en architectuur.

 

€ 35,00
Verzendkosten € 1,99
Levertijd:
Bestellen Bewaar

Praktische informatie

 • Auteur
  Edwin Onna
 • Geïllustreerd
  Ja
 • Taal
  None
 • Afmetingen
  22x217x281
 • Gewicht
  971
 • Aantal pagina's
  192
 • Uitgever
  Uitgeverij Lecturis B.V.
 • ISBN
  9789462263765

Uitgelicht

Ook voor u

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar u jaren plezier van heeft.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij u in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!