Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing New Babylon van Constant

Geniaal gesamtkunstwerk in Gemeentemuseum Den Haag.

‘Ik ben geen vormgever maar een uitdager, ik doe voorstellen. New Babylon ligt qua vorm niet vast, wel als idee.' En wat voor idee! Schilder, schrijver, muzikant Constant Nieuwenhuijs (1920-2005) werkte bijna twintig jaar aan maquettes, schilderijen, tekeningen en collages om zijn nomadische stad van de toekomst te visualiseren. New Babylon is een wijdvertakt labyrintisch netwerk dat de hele wereld verbindt. Land is er van iedereen en arbeid is volledig geautomatiseerd, zodat de mens vrij is om zich creatief te uiten. New Babylon als geheel wordt inmiddels beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse kunstwerken. Waarom? Dat hoort u in de lezing van Benno Hillebrand.

Het Gemeentemuseum Den Haag maakte in 1965 en 1974 ook al tentoonstellingen over Constants New Babylon en kreeg al doende bijna het hele project in zijn bezit. De laatste jaren is de interesse voor de visionaire architectuur van Constant enorm toegenomen. Kom naar de lezing van Benno Hillebrand en ontdek waarom New Babylon als een van de belangrijkste naoorlogse kunstwerken wordt beschouwd.

New Babylon

Met zijn utopische New Babylon creëerde Constant Nieuwenhuijs een ideale wereldwijde stad van de toekomst waarin dynamiek centraal staat en waar ‘verticaal’ geleefd wordt. Zijn flexibel in te richten gebouwen bestaan uit op pilaren gebouwde, netvormige structuren die zich uitstrekken over Europa. Deze structuren  bestaan uit verschillende sectoren met meerdere niveaus waartussen de mens zich te voet en met liften beweegt. Klimaat, lucht en licht worden kunstmatig geregeld. Onder de gebouwen door rijden auto’s, bussen en vrachtwagens. Op het dak is er ruimte voor voetgangers, groene wandelpromenades en landingsbanen voor vliegverkeer.

Bij deze tentoonstelling bieden we naast de reguliere tentoonstellingslezing ook een verdiepende lezing over Constant en muziek: Constant's consonanten.

Constant - New Babylon | 28 mei t/m 25 september | Gemeentemuseum Den Haag


Excl. entree tot museum. Korting op entree met Museumkaart.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!