Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Henk van Os: Hoe smaak onze kijk op kunst bepaalt

Exclusieve Vrije Academie lezing door Henk van Os.

2016 is een bijzonder jaar voor Henk van Os omdat hij afscheid neemt als hoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. In februari en maart zal hij zijn laatste collegereeks voor de UvA verzorgen: Zelfs de zwaluwen zwegen stil. Voorstellingen van Franciscus (1181-1226) van 1330 tot 1950. Vervolgens opent op 4 maart in Museum Catharijneconvent in Utrecht de grote Franciscus-tentoonstelling waar hij nauw bij betrokken is. Dit bijzondere jaar trapt hij af met een speciale lezing voor de Vrije Academie Hoe smaak onze kijk op kunst bepaalt vervolgens zal het boek Henk van Os: van kunst naar cultuur gepresenteerd worden en u kunt hierbij aanwezig zijn. Na de lezing kunt u gratis de boekpresentatie bijwonen indien u beide activiteiten samen boekt.

Er zijn niet veel kunsthistorici die zoveel kennis hebben van middeleeuwse, moderne en hedendaagse kunst en er zijn maar weinig mensen die deze kennis weten over te brengen op een breed publiek: in de kunsthistorische wereld neemt Henk van Os daarom een uitzonderlijke plaats in. Ter gelegenheid van het verschijnen van Edward Grasmans portret: Henk van Os: van kunst naar cultuur houdt Henk van Os op 1 maart voor de Vrije Academie de lezing Hoe smaak onze kijk op kunst bepaalt

Allerlei soorten kunst werden in de vorige eeuw ‘taboe’ verklaard en als ‘kitsch’ buiten spel gezet. In deze lezing gaat Henk van Os in op de enorme betekenis van smaakverandering op de beoefening van de kunstgeschiedenis. Aan de hand van kunstwerken en verwijzingen naar de middeleeuwse, Byzantijnse en vroeg christelijke kunst neemt Van Os u mee naar de moderne tijd en hedendaagse voorbeelden. Kunstwerken van bekende en onbekende kunstenaars, als van de 14e-eeuwse Stefano di Giovanni Sasseta, de vooroorlogse Mari Andriessen, en de latere Matthieu Wiegman van de Bergense school en vele anderen geven een verrassend nieuwe, minder vooringenomen kijk op kunst.

Programma

13.30 uur Inloop

13.45 uur Start lezing Hoe smaak onze kijk op kunst bepaalt

14.45 uur Einde lezing

Na de lezing bent u van harte welkom om de boekpresentatie van Henk van Os: Hoe smaak onze kijk op kunst bepaalt bij te wonen. LET OP, U MOET HIER LOS KAARTEN VOOR BESTELLEN VIA DEZE LINK.

Henk van Os

Henk van Os was van 1989 tot 1996 algemeen directeur van het Rijksmuseum. Hij organiseerde vele tentoonstellingen als 'Gebed in Schoonheid', maar hij heeft vooral nationale bekendheid gekregen door de presentatie van tv-programma's over kunst: ‘Museumschatten’ en ‘Beeldenstorm’. De afgelopen jaren organiseerde hij door het hele land tentoonstellingen en in maart opent in het Catharijne Convent de tentoonstelling Franciscus van zijn hand.

Van Os is hoogleraar Kunst en Samenleving aan de UvA en president van de keuringscommissies van de TEFAF, 's werelds grootste kunstbeurs.


(incl. toegang, koffie/thee)

Praktische informatie
Shopping cart icon € 29,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!