Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Korte collegereeks 'Hoe win je de Amerikaanse verkiezingen?'

Alles over het Spel, de Spelers en de Knikkers.
 

Begin november is het weer zover, de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het grootste en duurste politieke spektakel ter wereld. Hoe komt het dat die Amerikaanse politiek zo’n geweldig toneelspektakel is?  Een deel van het antwoord zit hem in de harde regels van het spel: ‘the winner takes all’ maakt dat de belangen hoger zijn.  Maar dit alleen is niet verklaring genoeg: de show zit hem ook in hoe het ‘spel’ gespeeld wordt, de informele gebruiken, patronen en rituelen die de spelers ter plekke uitvoeren. Vanuit deze invalshoek bespreken we tijdens deze collegereeks drie hoofdthema’s: Het Spel, De Spelers en De Knikkers. U hoort over de kiesmannen, de primaries, de kandidaten en uiteraard de Knikkers, de stemmen van de Amerikaanse kiezers. Uw docent Daniël Schut wijdt u in en vertelt en passant nog wat smeuïge anekdotes. Deze collegereeks bestaat uit 3 hoorcolleges. Bij de collegereeks is geen syllabus of handout beschikbaar.

Korte beschrijving per college:

Het Spel

Korte uitleg over het kiesstelsel van de Verenigde Staten, geschetst in historisch perspectief. U leert over ‘kiesmannen’ en ‘primaries’. En passant hoort u ook over de smeuïge constitutionele crises waar de Amerikanen in het verleden met presidentsverkiezingen mee geworsteld hebben. We eindigen dit deel met strategische inzichten: als dit de spelregels zijn, dan kun je dus verwachten dat kandidaten deze strategieën gaan toepassen.

De Spelers

U maakt kennis met de presidential hopefuls, door een korte biografische schets die we plaatsen in een politiek en cultuurhistorisch kader. Dit kader maakt duidelijk wat de rol van politieke partijen is in het Amerikaanse politieke stelsel. U zult hierdoor begrijpen waarom Trump en de Tea Party zo populair kunnen zijn en waarom Hillary Clinton de strategie kiest die ze volgt. We doorspekken dit gedeelte met elementen uit debatten en speeches die als het ware de ‘retorische speelruimte’ definiëren waarbinnen de kandidaten bewegen. Welke trucs kunnen we verwachten die de kandidaten gebruiken? Hoe bereiden ze zich voor op een debat? Waarom schrijven ze hun speeches zoals ze dat doen?

De Knikkers

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de stemmen van de Amerikaanse kiezer. Wat gaan de kandidaten doen om die stemmen te winnen? We bespreken de meest actuele issues waar de kandidaten zich op positioneren (zoals gun control), maar laten dan vooral zien hoe kandidaten spelen met die issues. We nemen een kijkje achter de schermen, om te laten zien hoe zowel de offline als online campagne wordt ingestoken. Strategische termen als ‘get out the vote’, ‘wedge issues’ en ‘free versus earned publicity’ worden gedemystificeerd. Ook hier passeren vele voorbeelden de revue, zodat u na de reeks niet alleen inzicht in de Amerikaanse politiek heeft, maar ook prachtige anekdotes hebt gehoord over de do’s en de dont’s.

Over uw docent:

Daniël Schut heeft zestien jaar ervaring als debattrainer en debatleider. Daniël is specialist in argumentatieleer en persuasieve communicatie. Niet voor niets werd Daniël finalist op zowel het EK en WK Debatteren en won hij de Olympische Spelen van het debatteren, de Oxford Intervarsity, tot tweemaal toe.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 89,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!