Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing Fatale kunst in De Kunsthal

Patricia Huisman over 'Muze der Tachtigers' Sara de Swart.

Sara de Swart (1861-1951) is bekend geworden als de ‘Muze der Tachtigers'. Haar interesse bestreek alle mogelijke kunstdisciplines, van schilderkunst en beeldhouwkunst tot literatuur, poëzie en muziek. Als een spin in het web onderhield zij contact met alle grote kunstenaars uit haar tijd: van Breitner en Israëls tot  Lodewijk van Deyssel en Mahler. Patricia Huisman vertelt over deze bijzondere muze, kunstverzamelaar en beeldhouwster.  

Sara de Swart stond model voor de vrouwelijke hoofdrol in de sleutelroman ‘Vincent Haman' van Willem Paap en werd bekend door de hopeloze liefde die de schilder Eduard Karsen voor haar opvatte. Zij was bevriend met schilders als George Hendrik Breitner en Isaac Israëls, schrijvers als Lodewijk van Deyssel, Herman Gorter en ook de componist Gustav Mahler behoorde tot haar vriendenkring. Daarnaast onderhield ze contact met toonaangevende kunstenaars in binnen- en buitenland. Door haar vriendschap met Odilon Redon en Auguste Rodin kon Sara de Swart werk van deze kunstenaars kopen en hen in Nederland introduceren. De Swarts scherpe oog voor talent en haar persoonlijke contacten vormden de basis voor haar grote kunstverzameling. Ze gaf letterlijk ‘alles voor de kunst', totdat het haar fataal werd.

Dit voorjaar kunt u de tentoonstelling Fatale kunst | Sara de Swart in de Kunsthal bezoeken, waar schilderijen uit De Swarts collectie worden getoond van onder meer Isaac Israëls, Redon, Jan Toorop en Breitner en met De Swarts eigen werk, foto's, sculpturen en muziekstukken. Tijdens deze lezing door Patricia Huisman komt u alles te weten over deze bijzondere vrouwelijke mecenas.

Fatale kunst. Sara de Swart | 19 maart t/m 5 juni 2016 | Kunsthal Rotterdam

Bestel de catalogus zonder verzendkosten

Bestel nu ook het gelijknamige boek Fatale kunst bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.


Excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart

Praktische informatie
Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!