Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Rembrandts portretten terug naar Amsterdam!

Over Marten Soolmans en Oopjen Coppit en de portretkunst van Rembrandt.

Ze zijn uniek in het oeuvre van Rembrandt, de portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Hij was kind van rijke immigranten die behoorden tot de groep die vertrok uit Antwerpen toen de Spanjaarden de Schelde afsloten. Ze waren 21 en 23 jaar toen ze in 1634 poseerden voor Rembrandt. Het enorme portretformaat was van oudsher voorbehouden aan de hoogste Europese adel. Het huwelijksportret (Marten Soolmans en Oopjen Coppit trouwden in juni 1633) kostte het stel 500 gulden, een jaarsalaris voor een ervaren werkman. Ze maakten een statement: wij zijn de nieuwe vorstelijke klasse van Holland uitgedost in de nieuwste mode van prachtige zijde en kantwerk en met de mooiste sieraden. Tijdens deze lezing door Carien Kanters hoort u alles over deze portretten. Wat maakt hen uniek? Waarom is dit een belangrijke kans voor het Rijksmuseum? En wat weten we over de geportretteerden en de tijd waarin zij naar Amsterdam kwamen?  

De kunstwerken zijn jarenlang in het bezit geweest van de bankiersfamilie Rothschild. Onlangs hebben Nederland en Frankrijk de schilderijen gekocht. Ze betalen elk 80 miljoen euro aan de familie Rothschild en de twee landen worden samen eigenaar van de schilderijen. De werken zijn afwisselend te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in Parijs. De portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit zullen altijd samen tentoongesteld worden.

Vanaf 2 juli krijgen Marten & Oopjen een ereplaats naast de Nachtwacht. Ze zijn te zien tot en met 2 oktober. Daarna worden ze gerestaureerd in het restauratie-atelier van het Rijksmuseum.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!