Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Studiedag Muzen en mecenassen

Vrouwen die nieuwe stromingen in de kunst opstuwden.

In de negentiende en twintigste eeuw waren het vaak vrouwen die nieuwe stromingen in de kunst opstuwden en jonge kunstenaars inspireerden. Tijdens deze studiedag zien er een aantal van deze veel betekenende muzen. Denk aan de Parijse groep les Merveilleuse du Directoire waar onder andere Joséphine de Beauharnais er een van was. Of de muzen van het Impressionisme zoals Berthe Morisot en haar dochter en Alice Hoschedé. Maar ook de pianiste Misia Godebska-Natanson-Sert en de componiste Alma Mahler komen voorbij.  Schrijf u in voor deze studiedag door drs. Michel Didier en luister naar alle verhalen over deze muzen.

We beginnen de dag in Parijs met de ‘Merveilleuses’ een groep dames die smaak en mode domineerden na afloop van de Terreur in 1794. Zij introduceerden de ‘Griekse’ mode met hoge tailles en décolletés waar men u tegen zei.  Behalve dat ze ook ’s winters in topless of bottomless mousseline jurken over straat gingen, dreven ze allemaal een salon die kunstenaars en schrijvers afliepen. David, Gros, Gérard, Girodet en Canova hebben deze ‘Merveilleuses’ geportretteerd.

De Impressionistische schilders in Parijs gebruikten veelal elkaars echtgenotes en dochters als modellen, maar maakten ook gebruik van professionele modellen. Manet, Monet en Renoir deden de wonderlijkste dingen met hun vaste modellen. Berthe Morisot was schoonzuster en favoriet model van Manet, terwijl haar dochter weer een favoriete was van Renoir. En Monet ging er vandoor met de vrouw van de grote mecenas der Impressionisten Ernest Hoschedé. Alice Hoschedé werd behalve door Monet ook geschilderd door Carolus-Duran en John Singer Sargent.

De Poolse pianiste Misia Godebska-Natanson-Sert poseerde veelvuldig voor Vuillard, Bonnard, Vallotton, Toulouse-Lautrec en Renoir, maar was later de drijvende kracht achter de Ballets Russes van Diaghilev, muze van Mallarmé, Proust, Caruso en Ravel en ontdekker van Jean Cocteau en Coco Chanel. Ze was achtereenvolgens gehuwd met de Nabi-mecenas Thadée Natanson, de uitgever Edwards en de schilder José Luis Sert.

De componiste Alma Schindler (later Mahler) wilde van kindsbeen af al een muze zijn voor kunstenaars. Ze trouwde achtereenvolgens met de componist Gustav Mahler, de architect Walter Gropius en de schrijver Franz Werfel en had tussendoor langdurige affaires met de componist Alexander Zemlinsky en de schilder Oskar Kokoschka. Ook steunde ze de componisten Arnold Schönberg en Ernst Krenek aanzienlijk, niettegenstaande haar virulente antisemitisme.


Excl. koffie/thee & lunch

Praktische informatie
Shopping cart icon € 65,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!