Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Symposium oosterse filosofie

Zaten we vroeger op zondag in de kerk, nu zitten we massaal in lotushouding op het meditatiekussen. Yoga, meditatie en mindfulness zijn heel gewone Hollandse hobby's. De westerse belangstelling voor oosterse levenskunst is groot. Ook de Vrije Academie keert haar blik naar de rijzende zon en organiseert een prachtig symposium over de wortels van de oosterse filosofie. Tijdens het symposium gaan oosterse geschiedenis en hedendaagse levenskunst hand in hand. Ons advies: wacht niet te lang met inschrijven.

Sprekers zijn André van der Braak, hoogleraar boeddhistische filosofie, en Maarten van Buuren, hoogleraar moderne letterkunde en kenner van Confucius en Lao Tse. Samen belichten ze de belangrijkste ideeën van drie wijzen uit het Oosten: Lao Tse, Confucius en Boeddha. Hoe beschouwden zij het leven? Welke handleidingen gaven ze ons mee? En wat hebben wij westerlingen aan deze ideeën? Filosofe Stine Jensen is deze dag moderator en zal tevens een column voordragen.

Over de sprekers

André van der Braak is hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities aan de faculteit Godgeleerdheid van de VU. Daarnaast werkt hij als onderzoeker samen met het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. Hij studeerde klinische psychologie en vergelijkende wijsbegeerte, waarna hij afstudeerde op Nietzsche en het boeddhisme

Maarten van Buuren is hoogleraar moderne letterkunde, maar ook een fervent lezer van teksten van en over Confucius en Lao Tse. Hij is schrijver van onder meer Van oude en nieuwe deugden; Levenskunst van Aristoteles tot Nussbaum (samen met Joep Dohmen) en van het veelgeprezen boek Kikker gaat Fietsen. Van Buuren doceerde eerder het Vrije Academie -college De filosofische leesclub.

Filosofe Stine Jensen presenteerde onlangs het programma Dus ik Ben, waarin ze op zoek gaat naar de aard van onze identiteit. Door dit programma is ze in aanraking gekomen met verschillende manieren van denken. Recent heeft ze zich meer geïnteresseerd in de wijsgeren uit het verre Azië, en is ze bezig met het denken en schrijven over oosterse filosofie.


Incl. 2x koffie

Praktische informatie
Shopping cart icon € 65,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!