Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Collegereeks Stoïcijnse Levenskunst

Van Socrates tot Alain de Botton.

Sinds mensenheugenis bestaat er een probaat middel tegen overmatige stress, en dat is: de stoïcijnse levenskunst. In deze collegereeks laat docent-filosoof Pablo Muruzábal Lamberti u zien hoe de oude Grieken het hoofd koel hielden en hoe we hun opvattingen in onze moderne drukke levens kunnen toepassen. Maak je niet druk, ataraxia (onverstoorbaarheid) is de mode! 8 colleges, bestaande uit een lezing en een filosofische dialoog | Incl. digitale syllabus

Het stoïcisme is een van de meest invloedrijke filosofische bewegingen uit de Helleense en Romeinse wereld. Momenteel is ze bezig aan een opmars. Gelukkig maar, want de wijze stoïcijnen leren ons dat het niet concrete dingen of gebeurtenissen zijn die in de weg zitten, maar onze meningen daarover (Epictetus, 50-130 n. Chr.). We moeten ons daarom niet laten leiden door die meningen, maar juist in overeenstemming met de natuur leren leven. Hoe doe je dat? De weg van de Stoa is niet eenvoudig, maar begaanbaar voor eenieder die de nodige inspanningen wil leveren. In acht colleges krijgt u serieuze handvatten aangereikt om de stoïcijnse levenskunst te leren beheersen. De reeks begint bij de stichter van de westerse filosofie Socrates, vervolgt via de vroege- en late stoïcijnen, zoals Zeno van Citium en Marcus Aurelius, en baant zich dan een weg naar onze tijd, waarin filosofen als Martha Nussbaum en Alain de Botton veel gehoor vinden.
Als het goed is, bent u na deze reeks een stap dichter bij een staat van evenwicht en onverstoorbaarheid.

De colleges bestaan uit een lezing en een filosofisch dialoog. Dat wil zeggen dat u met elkaar gaat filosoferen op socratische wijze, om meer inzicht te krijgen in de gepresenteerde stof en in ons eigen denken. Seneca zei immers: het is één ding je op de wijsheid toe te leggen, iets anders is het je die eigen gemaakt te hebben. Dat laatste verwerkelijkt zich al 2,500 jaar in een dialoog.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 198,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!