Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing De Koningssloep van dichtbij

Over de Oranjes, de roeisloep en de symboliek van het schip.
 

Europese vorsten lieten zich vanaf de zeventiende eeuw bij bijzondere gelegenheden graag vervoeren in een elegante roeisloep. Ook ons koningshuis beschikt over zo’n chique chaloupe. De Koningssloep werd gebouwd in 1816, voor koning Willem I. Het is een prachtige roeisloep, maar Willem liet zich er nooit in zien. Hij nam liever het stoomjacht Leeuw. Vanaf dit najaar is de sloep weer te bewonderen in een koninklijk botenhuis, ontworpen door Liesbeth van der Pol, aan de steiger van het Scheepvaartmuseum. Het bijna tweehonderd jaar oude vaartuig is een aanjager van interessante verhalen over de Oranjes, hun vaartuig en niet in de minste plaats de symboliek van de sloep! De ornamenten van de Koningssloep zijn namelijk niet alleen uitbundig, sierlijk en chique, maar vertellen ook een verhaal met een diepere betekenis. Schrijf u in voor de lezing van docent Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

De versieringen van de sloep lopen van de boeg tot de spiegel en worden onderling verbonden door gedecoreerde boorden over de lengte van het schip. Het totaal van beelden is een iconografisch programma. We zien als blikvanger Neptunus, koning van de zee. Zittend op zijn schelpenwagen voortgetrokken door mythologische zeewezens en met zijn kenmerkende drietand symboliseert hij de heerschappij over de zee.

Koningin Wilhelmina gebruikte de Koningssloep acht keer, koningin Juliana nog minder. Sinds haar zilveren huwelijksfeest in 1962 is de sloep niet meer op het water geweest. Jammer, want het moet een prachtig gezicht zijn om de roeiers aan het werk te zien met tussen elke slag drie protocollaire seconden rust. De vraag is of ze ooit nog zal varen. Misschien dat Amalia er straks zin in heeft?

Bestel het boek zonder verzendkosten

Bestel nu ook het boek over de geschiedenis van de Koningssloep. Voor €19,95 te bestellen bij de Vrije Academie. Indien u de lezing én het boek samen bestelt betaalt u géén verzendkosten.


Excl. entree museum. Korting met museumkaart

Praktische informatie
Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!