Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

College Geschiedenis en actualiteit van Oekraïne

Rusland en Oekraïne

Op 24 februari viel het Rusland van president Vladimir Poetin Oekraïne binnen. Het is weer oorlog op het Europese continent – en niet met een nieuwe agressor, maar een oude vertrouwde. Zowel Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelenski beroept zich in de strijd om de haverklap op historische feiten, gebeurtenissen en theorieën. Dat geschiedkundige element maakt het conflict extra complex – en vaak verwarrend. In dit college krijgt u een stoomcursus van de geschiedenis van Oekraïne (wat ‘grensland’ betekent) – als zelfstandige natie en in relatie tot de Russische Federatie en haar voorlopers. Wat is de betekenis van ‘Kiev Rus’ als kraamkamer van het Oost-Slavische volk en als ‘eerste Russische staat’? Welke rol speelt de Krim bij de totstandkoming van het Russisch-Orthodox geloof en de identiteit van de Russische tsaar?

Daarnaast gaat historicus Casper van der Veen in op Oekraïne als ideaal van een onafhankelijk land en volk en bespreekt hij de verschrikkingen die het land in de twintigste eeuw heeft moeten doorstaan. De wisselende, complexe relatie met Europa wordt tevens uitgediept. Uiteraard komt ook de recente geschiedenis aan bod, met onder meer de Euromaidan-revolutie, de Russische inname van de Krim en delen van Oost-Oekraïne en de invasie van 24 februari. Na het volgen van het college kunt u de berichtgeving in het nieuws en de krant beter begrijpen en duiden binnen de bredere historische en geopolitieke context.

Over de docent

Casper van der Veen (1986) is journalist en historicus. Hij voltooide twee MA-opleidingen geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en University of Dundee, waar hij zich specialiseerde in de politieke en sociaaleconomische geschiedenis van Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. Van der Veen gaf eerder colleges en studiedagen over Oekraïne en Rusland voor de Vrije Academie. Van der Veen reisde zesmaal naar Rusland en Oekraïne. Als journalist schrijft hij hoofdzakelijk voor NRC Handelsblad, Die Welt en de Groene Amsterdammer.

Staat u ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?

  • U ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail uw bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 32,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!