Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Architectuurbiënnale in Venetië

Hedendaagse kunst en architectuur onder begeleiding van drs. Robert-Jan Muller.

Het thema van de 17e architectuurbiënnale is het samenleven in de huidige wereld. De tentoonstelling richt zich daarbij op de vraag hoe mensen naast elkaar kunnen bestaan terwijl welvaart en politieke ideologieën wereldwijd zo uiteenlopen. Libanees architect en biënnalecurator Hashim Sarkis doet de oproep aan kunstenaars en architecten om met hun inzending in te gaan op dit onderwerp en antwoord te geven op de vraag ‘How do we live together?’.

Naast de centrale expositie in de Giardini en het Arsenaal zijn er bijdragen van kunstenaars uit ruim 50 landen te bewonderen. Het Nieuwe Instituut presenteert in het Nederlandse Paviljoen ‘Who is We?’ gebaseerd op het onderzoek en werk van architect Afaina de Jong en kunstenares Debra Solomon. 

In Venetië wisselen om het jaar de kunst- en architectuurbiënnale elkaar af. De eerste Biënnale-editie vond plaats op 30 april 1895 ter ere van het zilveren huwelijk van koning Umberto I en koningin Margaretha. Al gelijk werd gestreefd naar een internationaal karakter, hoewel niet alle landen evenveel aandacht kregen. Na de Eerste Wereldoorlog sloeg de Biënnale een nieuwe koers in en werden meer innovatieve kunstenaars toegelaten. Het zou tot na de Tweede Wereldoorlog duren voor er contemporaine en avantgardistische kunst werd toegestaan, zoals het kubisme en het surrealisme. Sinds dat moment volgt de Biënnale de actuele kunst.

De eerste architectuurbiënnale plaats vond in 1980 plaats en pas vanaf 2000 wordt de architectuurbiënnale iedere twee jaar georganiseerd.

Tijdens de vierdaagse reis naar Venetië besteden we uiteraard veel aandacht aan de centrale tentoonstelling en de landenpaviljoens, maar wordt ook tijd ingeruimd voor de overige tentoonstellingen in de stad. Daarnaast is er vrije tijd om de vele kunstcollecties te bezoeken die de stad rijk is.


PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen) 

dag 1, ma 30-08 Directe lijnvlucht Amsterdam-Venetië en transfer per boot naar ons hotel. In de middag staat een stadswandeling op het programma door de pittoreske oude straten en steegjes van de stad. Mogelijk zien we hier en daar ook al verschillende uitingen van de Biënnale.

dag 2, di 31-08 Vandaag bezoeken we de Giardini del Castello, sinds de eerste editie het hoofdterrein van de Biënnale. We beginnen met de door Sarkis samengestelde tentoonstelling in het centrale paviljoen en bezoeken een selectie uit de verschillende landenpaviljoens, waaronder het Nederlandse Rietveldpaviljoen. De stad, haar bewoners en de problematiek van samenleven komen daar aan bod.

dag 3, wo 01-09 In de ochtend gaan we naar het andere belangrijke terrein van de Biënnale: het Arsenaal, het voormalige wapenmagazijn uit de elfde eeuw. De enorme dokken en utiliteitsgebouwen tonen het verleden van de stad als zeemacht, maar bieden tegelijkertijd ook een fantastisch decor voor de Biënnale. Ook hier bekijken we een selectie van de te bezoeken tentoonstellingen. Na de lunch steken we gezamenlijk over naar het eiland San Giorgo Maggiore. We bezoeken de tien bijzondere boskapellen die daar in 2018 in opdracht van het Vaticaan zijn gebouwd. 

dag 4, do 02-09 De ochtend is vrij voor bijvoorbeeld een bezoek aan een van de musea aan het Canal Grande. Het Peggy Guggenheimmuseum met zijn indrukwekkende collectie twintigste eeuwse kunst toont onder meer werk van Giacometti, Calder, Mondriaan, Pollock en Brancusi. Of u bezoekt de Punta della Dogana met de collectie van de befaamde kunstverzamelaar François Pinault. Een aanrader zijn ook de gebouwen van architect Carlo Scarpa, zoals de Olivetti-winkel op het San Marco plein en de Fondazione Quirini Stampalia die door hem en zijn volgeling Mario Botta is verbouwd. Of u bekijkt een van de palazzi of kerken waar verschillende landen hun inzending hebben ondergebracht. In de middag per boot naar de luchthaven voor onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.


REISGEGEVENS

  • Reisdata 30 augustus t/m 2 september 2021
  • Inclusief: Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, OV-kaart voor 72 uur, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, reisleiding, entrees, CO2-compensatie.
  • Exclusief: Lunches, diners, ruimbagage, fooien, verzekeringen, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p. en boekingskosten à € 20,- per boeking.
  • Toeslag eenpersoonskamer: € 200,-
  • Minimaal 15 deelnemers, het maximum bedraagt 25
  • Labrys Reizen heeft i.v.m. het coronavirus diverse maatregelen getroffen. Klik hier om het protocol te bekijken

Meer informatie?

Meer informatie over deze reis vindt u via deze link

Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110

Praktische informatie
Shopping cart icon € 995,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!