Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Korte collegereeks Popmuziek van New Orleans tot New York

Sounds of the City in Groningen, Amsterdam & Utrecht

In de auto, bij de Albert Heijn, op een feestje: popmuziek is overal en iedereen is ermee opgegroeid. Maar waar komt deze muzieksoort vandaan? Docent-musicoloog Harm Timmerman neemt u mee naar het zuiden van de Verenigde Staten. Naar Memphis, waar Sam Philips van de Sun Studio de knappe Elvis Presley ontdekt. Elvis’ Mystery Train uit 1955 is een countryversie van een oud bluesnummer en betekent een belangrijke cross-over van een zwart naar wit publiek. Het repetitieve treinritme roept associaties op met The Great African American Migration, de migratie van een groot deel van de zwarte bevolking naar Chicago en New York. Ook bluesartiesten Muddy Waters, John Lee Hooker en Howlin’ Wolf reizen noordwaarts. Hun stijl, de Chicago Rhythm & Blues, veroorzaakt in Engeland een Blues Revival die het gitaargeluid van The Beatles en The Rolling Stones bepaalt. De rest is popgeschiedenis. In vier hoorcolleges maakt u een muzikale reis naar de roots van de popmuziek. De reis voert van New Orleans naar New York, met tussenstops in Memphis en Chicago. De focus ligt op de periode 1954 – 1963, vanaf het ontstaan van rock ‘n’ roll tot de British Invasion. Hop on board!

Beschrijving per college

New Orleans

De stad is een smeltkroes van culturen, waar door naar vernieuwing zoekende muzikanten van oorsprong Afrikaanse ritmes combineren met blues maar bijvoorbeeld ook Europese klassieke muziek. De stad wordt vooral met de ontwikkeling van jazz en  haar representanten als Louis Armstrong geassocieerd. In New Orleans ontwikkelen Fats Domino en Little Richard de New Orleans Dance Blues met nummers als Ain’t That a Shame en Tutti Frutti.

Memphis

Memphis is de stad van Sam Philips‘ Sun Studio en zijn zoektocht naar Elvis Presley. De repetitieve ritmegitaar roept associaties op met The Great African American Migration: de migratie van een groot deel van de zwarte bevolking uit het zuiden naar Chicago en New York.

Chicago

Bluesartiesten als Muddy Waters, John Lee Hooker en Howlin' Wolf ontwikkelen de Chicago Rhythm & Blues, de stijl die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Britse Blues Revival. Nummers als Boom Boom van John Lee Hooker of Smoke Stack Lightning van Howlin’ Wolf worden gecovered door bijvoorbeeld The Yardbirds, een Britse rockband uit de jaren zestig.

New York

Geïnspireerd door de manier van werken van de Tin Pan Alley traditie, vestigen muziekproducers, song writers en platenmaatschappijen zich in de Brill Building in New York. Hun songwriters leveren heel wat hits die we nog steeds kennen; zoals de songs van Gerry Goffin en Carole King: Will You Still Love Me TomorrowYou Make Me Feel Like a Natural Woman, etc.


(Bij deze collegereeks is geen syllabus aanwezig)

Praktische informatie
Shopping cart icon € 119,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!