Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Rondleiding Art is Therapy in Rijksmuseum

Alain de Botton herschrijft de kunstgeschiedenis in het Rijksmuseum.

De Britse filosofen en schrijvers Alain de Botton en John Armstrong zijn gastconservator in het Rijksmuseum Amsterdam. Speciaal voor u selecteerden zij 150 voorwerpen uit de vaste collectie en daarmee willen zij laten zien wat kunst voor de bezoeker kan betekenen. Niet zozeer vanuit kunsthistorisch oogpunt, maar met de nadruk op het emotionele effect dat kunst kan hebben. De Botton en Armstrong willen de bezoeker confronteren met persoonlijke aangelegenheden als werk, liefde, status, sterfelijkheid en relaties. De tentoonstelling Art is Therapy is gebaseerd op Art as Therapy, het nieuwste boek van Alain de Botton en John Armstrong.

Een zaal vol tederheid
Het idee om de gangbare bijschriften te vervangen door filosofische teksten komt voort uit De Bottons afkeer van de wijze waarop musea hun collecties presenteren. De 43-jarige filosoof noemt musea 'doodse opslagplaatsen' die te academisch worden ingericht. Zalen die ‘De negentiende eeuw’ of ‘De Noord-Italiaanse school’ heten, beantwoorden volgens hem niet aan de innerlijke behoeften van de museumbezoeker. Hij bepleit daarom kunstwerken uit verschillende genres en periodes te rangschikken 'naar de noden van onze ziel'. Wat dacht u van een zaal vol tederheid of een muur vol wraak?

Uw eigen mening
Het gaat de twee filosofen niet om het kunstwerk of de kunstenaar, maar om u, want Art is Therapy stimuleert bezoekers om de tentoongestelde werken te bekijken vanuit hun eigen gevoel. Deze aanpak doet veel stof opwaaien. Critici noemen het filosofisch gesop, terwijl Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes De Bottons visie deelt. En wat vindt u ervan? Neem deel aan onze rondleiding en vorm uw eigen mening.


(Excl entree tot het Rijksmuseum, Gratis met Museumkaart)

Praktische informatie
Shopping cart icon € 22,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!