Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Lezing Georges Seurat

Meester van het pointillisme in Kröller-Müller Museum

De zomerse havengezichten die Georges Seurat (1859-1891) aan de Franse Kanaalkust maakte en het extatische Le Chahut, behoren tot de topstukken van het Kröller-Müller Museum. In de grote tentoonstelling Seurat. Meester van het pointillisme zijn deze schilderijen te zien binnen de bredere context van zijn oeuvre en de ‘nieuwe tijd’. U kent Seurat waarschijnlijk als pointillist, maar nu ziet u hem te midden van Franse symbolisten en Nederlandse neo-impressionisten. De jonggestorven Seurat mag dan slechts vijftig schilderijen hebben nagelaten, zijn artistieke nalatenschap is groot. Docent Renout Robbertz vertelt u tijdens de lezing meer over Seurats werk, ideeën en invloed.

Inspirerende figuur
Georges Seurat is de uitvinder van het neo-impressionisme. Hij wilde de aandacht voor kleur en licht van zijn voorgangers handhaven, maar hun louter visuele effecten overstijgen. Tot zijn plotselinge dood in 1891 behoort Seurat tot de top van de avant-garde en wisselt hij ideeën uit met gelijkgestemde kunstenaars in Parijs. Zowel de grote stad als de kust voorziet hem van onderwerpen.

Seurat liet een klein oeuvre na, maar zijn invloed is groot, getuige de zestig schilderijen die op de tentoonstelling te zien zijn van onder anderen Jan Toorop, Henri Edmond Cross en Johan Thorn Prikker. Last but not least zijn in Otterlo ook bewegende schilderijen van Ger van Elk te zien. Deze 'flatscreens' zijn deels gebaseerd op werken van Georges Seurat, Paul Signac en Henri Edmond Cross. Het is voor het eerst dat Van Elks Snow over Seurat kennismaakt met zijn evenbeeld: La Grève de Bas-Butin à Honfleur  van Georges Seurat.


Excl. entree Kröller Müller Museum& toegang Park de Hoge Veluwe. Het KMM is gratis met Museumkaart. De toegang tot het park bedraagt €8,70 p.p.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 17,50
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Tijd
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!