Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Groene Cultuurreis Etrusken

Deze Groene cultuurreis biedt u de perfecte mix van culturele hoogtepunten, verborgen opgravingen en mooie wandelingen door het lieflijke landschap op de grens van Toscane en Lazio.

Tijdens deze Groene cultuurreis gaan we op zoek naar het cultureel erfgoed van een mysterieus volk in een perfecte mix van culturele hoogtepunten, verborgen opgravingen en mooie wandelingen door het lieflijke landschap op de grens van Toscane en Lazio. We wandelen langs de necropoli van Sovana en San Giuliano, door de ‘Vie Cave’ en over het opgravingsterrein van Vulci. En maken excursies naar het Etruskisch museum in Rome en de graftombes van Cerveteri en Tarquinia. Verblijf in sfeervol kasteel en een goed stadshotel. Deskundige begeleiding door Vrije Academie docente Wendy Fossen en een ervaren SNP reisleider. Reisdata: 21 - 28 oktober 2018 o.l.v. Wendy Fossen

De herkomst en levenswijze van de Etrusken is met vele raadselen omhuld. Kwamen ze uit Klein-Azië, gezien hun verfijnde en oriëntaals aandoende kunstwerken? Of waren het Indo-Europeanen die hun vaardigheid ijzer te kunnen bewerken over de Alpen hadden meegenomen? Feit is dat rond de 8e eeuw voor Christus tussen de Apennijnen en de Thyrreense Zee -de naam die de Grieken aan de Etrusken gaven- een bijzonder rijke en complexe samenleving ontstond die het nageslacht een indrukwekkende erfenis naliet. Op deze bijzondere reis vertelt Vrije Academie-docente Wendy Fossen het verhaal van de Etrusken en gaat u al wandelend op zoek naar de kunstschatten van dit mystieke volk.

Rustige, maar prachtige wandelingen worden afgewisseld met bezoeken aan de beroemdste archeologische sites èn minder bekende, verborgen plekken. De wandelingen leiden u langs holle wegen die op spectaculaire wijze in de tufsteenheuvels zijn uitgehakt, langs necropoli en praalgraven zoals de Tomba Ildebranda bij Sovana en de graven van San Giuliano. Prachtige stadjes die balanceren op tufsteenkliffen, zoals Pitigliano en Sorano aan de rand van Toscane, sieren het landschap. U wordt rondgeleid door de opgravingen en musea van Tarquina, de oude hoofdstad ven het Etruskische rijk. Ook brengt u een bezoek aan de indrukwekkende graftomben van Cerveteri en over het uitgestrekte terrein van Vulci. En in Rome bezoekt u het Etruskische museum waar de grootste collectie kunstschatten te zien is. Maar ook minder bekende plekken als Nochia en San Giuliano trekken onze aandacht.

U verblijft in twee bijzondere hotels. Een ervan is het middeleeuwse Fortezza Orsini, dat op een tufsteenklif boven het stadje Sorano ligt. De ligging en de sfeer maken van deze plek een unieke verblijfplaats. De historie is hier tastbaar aanwezig. Het eerste deel van de week verblijven we in een comfortabel hotel in aan de rand van het stadscentrum van Tuscania.

DAGPROGRAMMA ETRUSKEN (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 1, zo 21-10 
U vliegt vandaag naar Rome. Vanaf de luchthaven van Rome rijden we de stad in voor een bezoek aan het grote Etruskenmuseum in de schitterende Villa Giulia. In de namiddag reist u per bus in ca. 1,5 uur naar Tuscania, Tuscania was een van de belangrijke Etruskische steden.

Overnachting 
Tuscania

Dag 2, ma 22-10
Een rit van ruim een uur brengt ons in Norchia, waar u een korte wandeling maakt langs de necropolis en de restanten van het middeleeuwse dorp. De graven van de necropolis, die in de 4e tot de 1e eeuw voor Chr. in de rotsen zijn uitgehakt, liggen verspreid op de helling tegenover het dorp, verborgen in het struikgewas. De oude stad Norchia ligt nu nietig in het groen, maar werd ooit door de Via Clodia aangedaan.
Nadat we zijn teruggekeerd in Tuscania maken we een korte stadswandeling langs de historische monumenten van de stad. Ook Tuscania was een van de belangrijke Etruskische steden. Buiten de stad ligt de mooie Romaanse kerk van San Pietro. Lengte wandeling 2,5 km, 50 m stijgen en dalen.

Overnachting
Tuscania

Dag 3, di 23-10
We rijden in 1 uur naar het dorpje Barbarano Romano. Hier ligt het Parco Suburbano Marturano, waar prachtige natuur en bijzondere archeologische vondsten een perfecte symbiose vormen. Al in de 10e eeuw voor Christus lag hier een nederzetting van de Villanovacultuur, en in de 7e tot de 4e eeuw v. Chr. kende de stad Marturano een grote bloei. We maken in de ochtend een korte wandeling door de necropolis van S. Giuliano, waar een imposante concentratie graftomben te vinden is, zoals de Tomba Cima, de Tomba della Regina, de Tombe a Portico en de Tomba del Cervo. Na de lunch in de groene vallei van Biedano rijden we naar het nabijgelegen plaatsje Blera. Vandaar maken we nog een korte ontspannen wandeling naar de nabijgelegen necropolis. Na een drankje op het markante pleintje van Blera keren we weer terug naar Tuscania. Wandeling San Giuliano: 2 km, 50 m stijgen en dalen. Wandeling Blera: 3,5 km, 75 m stijgen en dalen.

Overnachting
Tuscania

Dag 4, wo 24-10
Vandaag staat Tarquinia op het programma. Tarquinia was het belangrijkste religieuze centrum van Etrurië. De talloze graven en vindplaatsen in en rondom de stad herinneren aan 10 eeuwen Etruskische geschiedenis. Na een bezoek aan het Antica Tarquinia met de restanten van de grootste tempel uit de Etruskische tijd, Ara della Regina, bezoeken we de bijzonder gave fresco’s die in de graftombes van de Necropolis worden getoond. 's Middags heeft u zelf uitgebreid de tijd om in het sfeervolle stadje rond te kijken en gaan we naar het archeologische museum. Na het bezoek aan Tarquinia rijden we in ca. anderhalf uur door naar het dorpje Sorano, dat op een tufsteenklif boven een kloof gebouwd is. We nemen onze intrek in het hotel dat in het 12e eeuwse Fortezza Orsini, gelegen boven het dorp, is gesitueerd. We dineren in een nabijgelegen ’trattoria’.
N.B. de liefhebbers kunnen samen met de reisleider een wandeling maken die voert van het Antica Tarquinia naar de Necropolis van de stad. De wandeling voert door de landelijke vallei tussen de twee hoger gelegen locaties. Het bezoek aan het museum komt dan te vervallen. Lengte wandeling 5,5 km, 150 m stijgen en dalen.

Overnachting
Sorano

Dag 5, do 25-10
De eerste kennismaking met het verborgen land van de Etrusken rond Sorano is een rustige wandeling vanaf het dorpje S.Quirico door een fraaie vallei terug naar Sorano, dat bewaakt wordt door het Fortezza Orsini. We wandelen langs een van de hoogste en langste kliffen van de regio: Vitozza waarin tijdens de Bronstijd 300 holen zijn uitgehakt, die in de middeleeuwen als duiventillen en voorraadschuurtjes werden gebruikt. Bovenop het plateau liggen de restanten van een 15e-eeuwse kerk. We dalen af in het dal van het riviertje de Lente en  volgen  het vriendelijke, groene dal tot vlak onder Sorano. Een korte stevige klim brengt ons weer terug in het prachtige dorpje. De rest van de middag heeft u de gelegenheid om het dorpje te verkennen of te genieten van de bijzondere sfeer van het fort. De lengte van de wandeling is 7 km, 75 m stijgen en 150m dalen.

Overnachting
Sorano

Dag 6, vr 26-10
Op het uitgestrekte plateau van Vulci zijn de restanten van verschillende nederzettingen en necropoli terug te vinden De stad moet bijzonder rijk geweest zijn en behoorde in de Etruskische tijd tot het verbond van twaalf steden. We bekijken na een korte wandeling langs het in een lavastroom uitgesleten dal van de Fiora de diverse opgravingen van de Etruskische en Romeinse stad: via de oude Romeinse weg lopen we de stad in en bezoeken o.a. de Domus Cryptoportico en de restanten van een Etruskische tempel. Bij Vulci ligt het Badia-kasteel waar een mooi klein museumpje in gevestigd is. In een aantal tombes in de buurt zijn bijzondere kunstwerken gevonden. Met name de Tombe van het Bronzen Rijtuig (680 v Chr) was de vindplaats van bijzondere voorwerpen. In de tombes van de necropolis van Polledrara zijn terracottabeeldjes van vrouwenfiguren gevonden. Over de rivier de Fiora is bij het kasteel een prachtige oude brug aangelegd, die deels Etruskisch is. De lengte van de wandeling is 5 km, 75 m stijgen en dalen.

Overnachting
Sorano

Dag 7, za 27-10
Niet ver van Sorano ligt het dorpje Sovana, te midden van een wirwar van diepe ravijnen. Hier ligt een van de boeiendste Etruskische dodensteden, met een grote variatie aan tombes en grafkelders. De beroemdste is de Tomba Ildebranda uit de 3e eeuw v. Chr. Dit grafmonument is in de stijl van een Griekse Tempel, met een fries en 12 pilaren, in de tufsteenklif uitgehakt. In de directe omgeving van de tombe gaan we op zoek naar de verborgen weggetjes die door de Etrusken in het tufsteenplateau zijn uitgehakt. Sommige holle wegen zijn enkele meters breed en meer dan 15 meter diep. Na een bezoek aan het stadje Sovana, met enkele prachtige kerken, vervolgen we onze wandeling. We wandelen over het plateau naar Pitigliano, dat hoog op de rotsen is gebouwd. Een diepe kloof scheidt ons nog van het fraaie stadje. Via de spectaculaire hol weg van San Giuseppe  bereiken we de voet van de klif van Pitigliano. We hebben aan het eind van de middag nog even de tijd om Pitigliano, waarvan de huizen vervaarlijk boven de afgrond balanceren, te bezichtigen. Vanavond dineren we opnieuw in een restaurant in Sorano. De lengte van de ochtendwandeling is 3,5 km, 200 m stijgen en 150 m dalen. De lengte van de middagwandeling is 8 km, 75 m stijgen en 150 m dalen.

Overnachting
Sorano

Dag 8, zo 28-10
Op de laatste dag wacht u nog een van de interessantste van de 12 ‘Lucomone’, de Etruskische stadstaten. Na het ontbijt rijden we in ca. 2 uur naar Cerveteri, nu een klein dorp, maar eens een van de belangrijkste Etruskische steden. Hier wordt u door een lokale gids langs de indrukwekkende koepelgraven geleid, die deze plek zo bijzonder maken. Ze dateren uit de 7e tot de 3e eeuw voor Christus. In de tomben, die tot de rijkste families behoorden, zijn de spectaculairste kunstschatten gevonden. Na het bezoek rijden we in een half uur verder naar het vliegveld van Rome en vliegen we naar Nederland terug.

Prijzen
Voor een actueel overzicht van alle prijzen en eventuele toeslagen verwijzen we u graag naar de website van SNP.

Inbegrepen
* Alle transfers conform programma met touringcar * entrees archeologische sites conform programma (o.a. Museo Nazionale Etrusko Vila Giulia, Tombe Ildebranda, Vulci archeological site en museum, Tarquinia necropolis en museum, Barbarano Romano Parco Maturanum, Cerveteri necropolis) * verblijf in hotels op basis van tweepersoonskamers * verblijf op basis van half pension * diensten 1 SNP-reisleider en 1 docente/kunsthistorica Vrije Academie

Niet inbegrepen
* heen- en terugreis (optioneel) * lunches, overige maaltijden * overige entrees * verzekeringen * uitgaven van persoonlijke aard * transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Accommodatie
U bent op deze bijzondere reis te gast in twee bijzondere accommodaties: een goed stadshotel met een mooi uitzicht en een kasteelhotel. Hotel Tuscania Panoramico ligt aan de rand van het historische centrum van het gelijknamige stadje, en kijkt uit over het golvende landschap van Lazio. Met name vanaf het terras van het restaurant heeft u een 360° panorama over de stad en de omgeving. De kamers zijn goed en comfortabel ingericht, met onlangs vervangen meubilair en bedden. Alle kamers hebben goede badkamers, tv, minibar, airco en verwarming. Klasse ***, 3 nachten.

Boven het op een steile klif gelegen dorpje Sorano ligt Hotel della Fortezza, gesitueerd in het fort Orsini, een van de indrukwekkende middeleeuwse bouwwerken die door de beroemde familie Aldobrandeschi in de 12e eeuw zijn gebouwd. Het hotel ligt in het hart van het historische land van de Etrusken. Wie het robuuste fort nadert, via de steile trappen of het met kinderkopjes geplaveide toegangsweggetje, raakt onherroepelijk in de ban van de geschiedenis die op deze plek nog haast tastbaar aanwezig is. Vanuit het de meeste hotelkamers, in het hart van het grote complex heeft u schitterend uitzicht op het dorp en de omringende kloven. De kamers zijn goed en klassiek ingericht met 19e eeuwse meubels. De sanitaire voorzieningen zijn goed. In de ruimte die aan het binnenhof grenst wordt een ontbijtbuffet geserveerd. N.B. Hotel della Fortezza is met de bus niet bereikbaar. U dient zelf uw bagage over een afstand van ca. 250 m mee te nemen. Klasse ***, 4 nachten

Wandelniveau
De nadruk ligt bij deze thematische reis op de overblijfselen van de Etruskische cultuur en het landschap waarin we deze culturele erfenissen aantreffen. Sommige vindplaatsen en necropoli liggen op afgelegen plekken, die het beste te voet te verkennen zijn; andere zijn wel gemakkelijk per bus bereikbaar. Op sommige dagen wandelt u dus alleen over de archeologische sites, op andere dagen kunt u ook een langere wandeling maken. U loopt deels over met steenslag verharde landweggetjes, de zogenaamde ‘strade biance’, deels over kleine paden. Op sommige plekken zijn deze kleinere paden steil en zult u wat grote stappen moeten maken, maar dat is nooit voor lang. Uniek zijn de holle wegen die door de Etrusken in het tufsteen zijn uitgehakt en waarvan we nog delen kunnen volgen. Goede wandelschoenen die de enkels hoog omsluiten en voorzien zijn van goed profiel zijn onmisbaar, m.n. ook omdat de holle weggetjes vaak glibberig zijn. Wandelstokken kunnen ook van pas komen. Er wordt tijdens elke wandeling wel wat geklommen en gedaald. De hoogteverschillen zijn echter niet groot, ofschoon een enkele korte steile klim of daling wel regelmatig voorkomt. Natuurlijk kunt u ook besluiten om niet aan de wandelingen deel te nemen.

Meer informatie?
Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met SNP Reiswinkel, Molukkenstraat 7, Nijmegen, 024 – 3277000, www.snp.nl


* Data, prijzen en reisprogramma onder voorbehoud. De hier getoonde prijs is een vanaf prijs.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1595,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!