Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Groene Cultuurreis West-Turkije

Tijdens deze achtdaagse Groene cultuurreis ontdekt u de rijke culturele erfenis èn het prachtige afwisselende landschap van de Turkse westkust.

Verken de ongekende, culturele rijkdom van Ionië en Carië, twee historische landstreken aan de Turkse westkust. We starten de reis in Bodrum, de voormalige hoofdstad van Carië, waar de oudheid voor het oprapen ligt. Bezoek beroemde en minder beroemde archeologische sites uit de Klassieke oudheid zoals de Ionische steden Efesus, Milete, Didyma en Priene. Hier vinden we ook de mooiste Romeinse mausolea, tempels en theaters, zoals bij Aphrodisias en Hieropolis. Maak rustige wandelingen langs de granietformaties rond het Bafameer, door eeuwenoude olijfgaarden en langs de markante witte travertijnterrassen van Pamukkale. Onder begeleiding van Vrije Academie docente Karin Braamhorst en een ervaren Engelstalige Turkse gids. Reisdata: 16 - 23 september 2017 o.l.v. Karin Braamhorst

Tijdens deze achtdaagse Groene cultuurreis ontdekt u de rijke culturele erfenis èn het prachtige afwisselende landschap van de Turkse westkust: hier lag Carië, het rijk van koning Mausolus, kwamen de Ionische steden tot grote bloei en hadden de Romeinen een van hun rijkste provincies: Asia minor. In de vruchtbare rivierdalen en delta’s van de Grote en de Kleine Meander liggen de wortels van onze eigen westerse beschaving. Dit is het gebied waar uit de oude Anatolische culturen en de rijke Griekse wereld onze Westerse filosofie, wetenschap en cultuur geboren werden. Ook voor onze westerse gidsdiensten heeft de streek een cruciale rol gespeeld. Hier vinden we de grootste tempels die gewijd zijn aan Artemis en Aphrodite, die als incarnaties van de Anatolische Moeder Godin, de oudst bekende godheid, kunnen worden beschouwd. Ook in het vroege christendom was de westkust van Turkije van groot belang omdat de belangrijkste personen uit de beginperiode van het christendom, zoals Johannes, Paulus en Maria het gebied bezochten of er leefden.

Deze reis vormt de perfecte mix tussen indrukwekkende archeologische sites, onbekende verborgen cultuurschatten en afwisselende, rustige wandelingen door ruige granietlandschappen en cultuurlandschappen, die sinds Ionië en Carië nauwelijks veranderd zijn. De afgelegen akkers, druivengaarden en olijfgaarden worden nog met dezelfde landbouwtechnieken bewerkt als 2500 jaar geleden.

We nemen ruim de tijd om archeologische sites te bezoeken die tot de indrukwekkendste ter wereld behoren. Karin Braamhorst toont u de rijkdom van Efeze, Didyma, Milete, Priene, Aphrodisias en Hieropolis. En op veel minder bekende en amper bezochte archeologische sites ervaart u de sfeer en mystiek van de Ionische en Carische periode. Ook bezoeken we de beroemde witte travertijnrotsen van Pamukkale, ook wel het ‘Katoenen Kasteel’ genoemd. Dit unieke landschappelijke fenomeen staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Romeinse opgravingen aan de voet van de travertijnrotsen tonen dat de plek al vele eeuwen wordt bezocht. De schade die in de 20e eeuw door het massatoerisme aan Pamukkale is aangericht, wordt momenteel zorgvuldig hersteld. We verblijven in goede hotels. De reis wordt begeleid door een ervaren Engelstalige Turkse gids die u begeleidt op de wandelingen en die voor de logistieke zaken zorgt; en door Karin Braamhorst, docent aan de Vrije Academie en auteur, onder meer van het Ikonen-Lexicon. Ze heeft een grote kennis van de Griekse en Romeinse kunst.  

DAGPROGRAMMA WEST-TURKIJE (wijzigingen voorbehouden)

Dag 1, za 16-09
Per chartervlucht reist u naar het vliegveld van Bodrum-Milas. Een rit van ca 45 minuten brengt u naar het sfeervolle hotel aan de oever van het Bafa meer, waar u de eerste dagen verblijft. Als de groep 's ochtends al arriveert, is er na op weg naar het hotel gelegenheid om de tempel van Zeus in Euromos te bezichtigen. Deze verborgen plek was ooit een bloeiende stad aan een drukke handelsroute. Alles wat is overgebleven,  is een opmerkelijke en prachtig gelegen, 2e eeuwse tempel. Diner in het hotel.

Dag 2, zo 17-09
's Ochtends bezoeken we de zuidzijde van het Bafa meer: de baai van Heraclia. De ruïnes  van de stad  Heraclia liggen verspreid in de omgeving van  het eenvoudige dorpje Kapikiri. We wandelen we door het dorp langs de oude agora, dat tegenwoordig het schoolplein van het dorp is, naar de hoger gelegen tempel van Athena. Hier  genieten we van uitzicht over het meer en wandelen daarna door de met olijfgaarden bedekte heuvels en volgen de restanten van de stadsmuren die teruggaan tot 4e eeuw voor Chr. Daarna dalen we via de  'Kings Way' af naar de oever van het meer, waar we soms flamingo's en pelikanen kunnen zien. Na de lunch aan de oever van het meer, maken we 's middags nog een wandeling langs de oever van het Bafameer en kunnen genieten van de overvloedige bloemenrijkdom, ook passeren we de oude steengroeves waar het marmer voor de tempel van Didyma werd gedolven. Lengte  ochtendwandeling 3,5 km, met in totaal ca 250m hoogteverschil. Middagwandeling ca 4 km, vlak. Overnachting en diner nogmaals aan de oever van het Bafa Meer.

Dag 3, ma 18-09
We beginnen deze lange, maar boeiende dag met een bezoek aan de grote tempel in Didyma. We bezoeken de indrukwekkende Apollo-tempel, een van de belangrijkste uit de Oude Wereld. Tussen de sokkels van de 112 Ionische zuilen, die elk 15,45 meter maten, en waarvan er nog enkele rechtop staan, voelt een mens zich waarlijk klein. Even verderop ligt Milete. Dit was ooit de belangrijkste stad in dit gebied en veel filosofen en vroege wetenschappers werkten hier. De stad lag strategisch op een laag schiereiland dat in de baai van de Meander stak en dankte aan deze gunstige ligging haar macht en rijkdom. Nu zijn de opgravingen omringd door vlak akkerland, en vanaf de top van het indrukwekkende Romeinse theater heeft u een prachtig uitzicht over de weidse delta. Waarschijnlijk is de stad in de 13e eeuw voor Christus gesticht. Het uitgestrekte archeologische terrein, is nog maar ten dele blootgelegd, en tussen de struiken die het stratenplan en de restanten overwoekeren, gonst het van het leven: hagedissen, hardoenen, gekko’s en talrijke vogelsoorten vinden er beschutting. 's Middags rijden we in ca 30 minuten naar Priene, aan de andere zijde van de Meander Delta. Priene heeft haar eigen charmes, en hier kunnen we de resten van een pre-Romeinse Ionische stad het beste bewonderen. De stad is prachtig gelegen op een schaduwrijke helling boven de vlakte van de Meander. In de straten van Pirene treedt u in de voetsporen van Alexander de Grote die hier in de 4e eeuw voor Chr rondliep. Het ontwerp van de tempel van Athena, eveneens uit de 4e eeuw voor Chr, stelde de architectonische normen, waarop alle latere tempels van de klassieke periode waren gebaseerd! Aan het eind van de dag is het nog een klein uurtje rijden naar het wijndomein nabij de stad Selçuk, waar u de komende 2 dagen verblijft.

Dag 4, di 19-09
Vandaag brengt u een bezoek aan de opgravingen en kunstschatten van Efesus, in de 7e en 6e eeuw voor Christus een van de belangrijkste steden van de Ionische Confederatie en belangrijkste havensteden van de Middellandse Zee, gelegen aan de monding van de Kleine Meander. Keizer Augustus maakte de stad tot hoofdstad van de Romeinse provincie Asia en de apostel Paulus schreef er zijn brieven aan de Efeziërs. Na de verwoestende aardbeving van 614 en nadat de haven verzandde werd het zwaartepunt van de bedrijvigheid verlegd naar de heuvel Ayasoluk, waar inmiddels een nieuw fort was gebouwd. Dit is het huidige Selçuk. Dwalend door de marmeren straten, langs de ruïnes van de huizen, publieke baden, de Bibliotheek van Selcus, het theater, de fonteinen en monumenten komt het roemruchte verleden van deze machtige en rijke stad aan de voet van de Pion-berg tot leven. Buiten Efesus bezoeken we de Hellenistische Artemistempel uit de 3e eeuw voor Christus, een van de Zeven Wereldwonderen. In het kleine, maar goed uitgeruste archeologische museum van Selçuk zijn de recente vondsten tentoongesteld. In de namiddag maken we een wandeling van ca 5 km door olijfgaarden en een mooie vallei van het dorp Sirince dalend terug naar Selçuk. Ook kunt u ’s middags een bezoek brengen aan de moskee van Isa Bey. En wat is er heerlijker dan aan het einde van de dag alle indrukken in de plaatselijke hamam van u af te spoelen? Na de wandeling rijden we in ca 15 minuten terug naar ons accommodatie tussen de wijngaarden van Çamlika.

Dag 5, wo 20-09
We reizen in ca 2 uur door de Meandervallei landinwaarts naar de site van Aphrodisias, centrum voor de verering van de Godin van de Liefde. Een wandeling van ca 2,5 km voert ons langs het best bewaarde stadion van Klein-Azië -dat plaats bood 30.000 mensen en tot in de jaren 80 voor sportdagen van de lokale basisschool werd gebruikt!- en langs de tempel van Aphrodite, de Romeinse baden, de prachtige Odeon en het Theater. De middag brengen we door in het spectaculaire nieuwe museum waar de prachtige reliëfs van het ‘Sebasteon' worden tentoongesteld. In het onlangs heropende museum is ook een prachtige collectie beeldhouwkunst te zien, waarvan sommige voorwerpen en beelden dateren uit het 2e millennium voor Chr. In de omgeving van Aphrodisias was een internationaal bekende 'school van de beeldhouwkunst' gevestigd en werken uit Aphrodisias zijn in het gehele Middellandse Zeegebied teruggevonden. Na het bezoek rijden we in ca 1,5 uur verder naar Pamukkale, waar we overnachten in een hotel nabij de beroemde witte travertijnterrassen. Ons hotel beschikt over een thermaal zwembad, waar u heerlijk kunt ontspannen. Overnachting in Pamukkale

Dag 6, do 21-09
We bezoeken de witte wereldberoemde travertijnterrassen van Pamukkale, een waar geologisch wonder.  Vlakbij liggen de ruïnes van Hieropolis.  Veel rijke mensen kwamen hier in de oudheid om de baden te bezoeken. De grote necropolis duidt er op dat de plek vooral geliefd was om de oude dag door te brengen. We bezoeken het museum en maken een wandeling over de uitgestrekte necropolis. In de namiddag rijden we weer naar het westen, naar de moderne stad Bodrum, waar we verblijven in een hotel vlakbij de jachthaven. Bodrum, het oude Halikarnasus, was de hoofdstad van Caria en de thuisbasis van koning Mausolus, wordt nu gedomineerd door het enorme kasteel dat is gebouwd door de ridders van St. Johannes in het begin van de 15e eeuw. De wandeling bij Pamukkale en Hieropolis is ca 5 km, ca 200m stijgen.

Dag 7, vr 22-09
's Ochtends brengt u een bezoek aan het ongelooflijke kasteel van St.Peter, waarin het het Museum van Onderwaterarcheologie is gehuisvest en waar we het graf van Prinses Carian bezoeken. In de torens en de kamers van het kasteel worden verschillende tentoonstellingen getoond, die overigens maar een klein dele van de gehele collectie van het museum vormen. In de enorme gewelven van het kasteel bevinden zich de ontelbare voorwerpen die niet getoond worden. In de middag wandelen we via de resten van het Mausoleum van Halikarnassus en de goed bewaard gebleven Myndos Poort naar de oude windmolens op de landtong. Onderweg hebben we prachtig uitzicht op de levendige haven van Bodrum. Deze molens zijn een onderdeel van de beroemde skyline van de stad. Tijdens een deel van de wandeling volgen we de oude Hellenistische muren die gebouwd zijn door Mausolus zelf, en stammen uit de periode dat de stad op het hoogtepunt van haar macht was. Lengte van de wandeling: 6 km. Overnachting in Bodrum

Dag 8, za 23-09
Per bus reist u in ca 1 uur naar het vliegveld van Bodrum-Milas, vanwaar u rechtstreeks naar Nederland terugreist.

Reisbegeleiding
Deze reis wordt begeleid door een ervaren Engelstalige Turkse gids die de streek op zijn duimpje kent. Hij begeleidt u op de wandelingen en zorgt voor de logistieke zaken. Karin Braamhorst, docent aan de Vrije Academie  en auteur van onder meer van het Ikonen-Lexicon, zorgt voor het inhoudelijke deel van de reis. Ze heeft een grote kennis van de Griekse en Romeinse kunst. Voor de Vrije Academie maakte ze furore met de vele malen uitverkochte lezing over de zin en onzin van De Da Vinci Code.

Accommodaties
U verblijft in deze reis in vier hotels, elk met een eigen uitstraling.
Club Silva Oliva ligt bij de stranden van het Bafa Meer. Het bestaat uit een verzameling fraai gelegen huisjes, waarvan de architectuur geïnspireerd is door de huizen van de olijfplukkers. Ze passen in het landschap. Alle kamers hebben douche en toilet op de kamer en een terras met uitzicht op het meer. Sommige kamers hebben ook airco.
Vervolgens verblijft u in het wijndorp Çamlik, nabij Selçuk, op een prachtig wijndomein. Seven Sages Hotel. Dit domein ligt midden tussen de wijngaarden, in een groene en rustige omgeving. De  kamers zijn deels gesitueerd in kleine bungalows en zijn comfortabel. Het hotel beschikt over een groot buitenzwembad met terras, een wijnhuis en een gerenommeerd restaurant.
Onderaan de beroemde travertijn-terrassen van Pamukkale verblijft u in het moderne hotel Ninova Thermal. Dit hotel heeft ruime standaard kamers en beschikt over een zwembad.
In Bodrum verblijft u in tenslotte het zeer comfortabele hotel Caria Princess. Het hotel ligt in het centrum van Bodrum, en is een van de eerste hotels uit de stad en wordt al jaren door dezelfde familie met veel gevoel voor gastvrijheid gerund. Het hotel ligt op 5 minuten wandelen van de haven en boulevard en heeft een grote, schaduwrijke tuin waaromheen de kamers gesitueerd zijn. De kamers zijn modern en comfortabel. Het hotel heeft een zwembad, sauna en hammam.

Prijzen
Voor een actueel overzicht van alle prijzen en eventuele toeslagen verwijzen we u graag naar de website van SNP.

Toelichting
• prijzen zijn per persoon
• prijzen met een *) zijn inclusief vlucht, belastingen en toeslagen Let op: Vanaf 6 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag.

Inbegrepen
* Alle transfers conform programma met touringcar * entrees archeologische sites conform programma (oa St. Peter Kasteel Bodrum, Didyma, Milete, Efese, Priene, museum Selçuk, Aphrodisias, Pamukkale, Hieropolis) * verblijf in hotels op basis van tweepersoonskamers * verblijf op basis van half pension, plus 4 lunches (picknicks of in restaurant) * diensten 1 Engelstalige Turkse gids en 1 docente/kunsthistorica Vrije Academie

Niet inbegrepen
* heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie) * overige maaltijden * overige entrees * verzekeringen * uitgaven van persoonlijke aard * kosten e-visum (zelf vooraf aanvragen) * transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding *

Vluchtinformatie
Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met een chartervlucht naar Bodrum v.v.

Uitrustingslijst voor de wandelingen
* Wandelschoenen die goed ingelopen zijn, hoog sluiten boven de enkels en voorzien zijn van goed profiel * regenkleding * warme en luchtige wandelkleding * zonnebrandmiddel, zonnehoed, zonnebril en lippencrème * dagrugzakje * grote veldfles (min. 1,5 liter)

Meer informatie?
Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met SNP Reiswinkel, Molukkenstraat 7, Nijmegen, 024 – 3277000, reiswinkel@snp.nl


* Data, prijzen en reisprogramma onder voorbehoud. De hier getoonde prijs is een vanaf prijs.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1280,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!