Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Helaas is dit evenement niet meer beschikbaar!

Naar de homepage
o

Colloquiumreis Istanbul

Dwaal rond in de smeltkroes aan (historische) culturen.

Met zijn bijzondere mengeling van Oosterse en mediterrane cultuur en zijn silhouet met talloze koepels en minaretten biedt Istanbul een scala aan uiteenlopende bezienswaardigheden, die herinneren aan een bewogen verleden. Tientallen volkeren, waaronder Romeinen en Byzantijnen, en verschillende religies, zoals islam en christendom, hebben hun stempel gedrukt op het hedendaagse Turkije en de oude hoofdstad. Reisdata: 30 september - 5 oktober

Gebaseerd op het Colloquium Kunstgeschiedenis van de Vrije Academie maakt u tijdens deze reis chronologisch kennis met de belangrijkste historische en culturele kunstschatten van deze stad aan de Bosporus. We bezoeken onder meer de belangrijke monumenten als de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia, het Topkapi-paleis, maar zullen ook minder bekende Byzantijnse kerken en kloosters bezichtigen.

Dat ook het moderne Istanbul veel op het gebied van cultuur te bieden heeft, merken wij op de laatste dag tijdens ons bezoeken aan enkele prachtige, recent geopende musea langs de Bosporus.

PROGRAMMA ISTANBUL (wijzigingen voorbehouden)

Dag 1
Per rechtstreeks lijnvlucht reizen we naar Istanbul, het voormalige Constantinopel, Nova Roma en Byzantion. Na de transfer naar het hotel bezoeken we een aantal van de alleroudste, nog zichtbare resten van de stad. We wandelen over het Hippodroom, de voormalige paardenrenbaan die nog steeds aan zijn vorm in het straatbeeld te herkennen is en waar enkele antieke decoraties te zien zijn: twee obelisken en een bronzen slangenzuil. In deze paardenrenbaan liet keizer Justinianus in 532 op bloedige wijze een oproer neerslaan: de Nika-opstand. Vervolgens bezoeken we een van de onderaardse cisternen, waarin water opgeslagen werd en waar spolia, bouwdelen van klassieke gebouwen te vinden zijn. Andere overblijfselen van laat-klassieke gebouwen, waaronder het keizerlijke paleis, ziet u in het Mozaïekenmuseum. Een groot deel van de fundamenten van het paleis ligt onder de zeventiende-eeuwse Sultanahmet moskee, beter bekend als de Blauwe Moskee.

Dag 2
We beginnen de dag met een bezoek aan de betrekkelijk kleine kerk van Sergius en Bacchus, nu de moskee Küçük Ayasofia, die keizer Justinianus liet bouwen, mogelijk zelfs nog voordat hij in 527 keizer werd. De architectuur van dit gebouw heeft de Hagia Sophia sterk beïnvloed. Deze kerk heette oorspronkelijk gewoon de Grote Kerk en werd door Justinianus na de Nika-opstand gebouwd. Toen de stad op 29 mei 1453 door de Turken werd ingenomen, werd het de Vrijdagmoskee. De kerk draagt nog sporen uit zowel de Byzantijnse en de Turkse periode: christelijke mozaïeken en de islamitische mihrab en minbar (nis en preekstoel). Omdat de architectuur van de Hagia Sophia van grote invloed was op de bouw van Turkse moskeeën bekijken we ook de nabijgelegen Sultanahmet Camii. De moskee dankt haar bijnaam Blauwe Moskee aan de vele duizenden tegels uit Iznik, die bepalend zijn voor het interieur.

Dag 3
Nadat in 1453 Constantinopel door sultan Mehmet II (Mehmet de Veroveraar) werd ingenomen, begon de bouw van het Topkapi Sarayi, het paleis van de nieuwe machthebbers. Het gebouw is niet in een keer ontworpen, maar is het resultaat van een groei die eeuwen duurde. Het Topkapi Sarayi bleef tot in de 19e eeuw het paleis van de sultans, totdat het Dolmabahçepaleis deze functie overnam. In het Topkapi zien we de woonvertrekken, de poorten tot de hoven en krijgen we inzicht in de machtsstructuur van het Ottomaanse imperium. Het Topkapi Sarayi staat op de plaats van de akropolis van de Griekse stad Byzantion, al is daar bovengronds vrijwel niets meer van over. In het archeologisch museum naast het paleis komen we meer te weten over de tijd van voor de stichting van Constantinopel. Via twee kleinere moskeeën in de buurt van de Galatabrug wandelen we tot slot naar het Europese deel van de stad.

Dag 4
De dag begint met een bezoek aan de oudste kerk van Istanbul, waarvan nog slechts een ruïne rest: het Stoudiosklooster. De architectuur ervan verschilt wezenlijk van de latere Hagia Sophia en de typische Byzantijnse kerken. Eén van die typische kerken bezoeken we later deze ochtend. Het Choraklooster is goed bewaard gebleven, omdat zij in later tijden als moskeeën is gebruikt, de Kariye Camii. Het Stoudiosklooster kreeg daarentegen helaas geen nieuwe functie en werd een steengroeve. Het Choraklooster is nu een museum, waardoor de oogverblindende Byzantijnse mozaïeken en muurschilderingen weer zichtbaar zijn. De complexe iconografie ervan staat vandaag centraal. 's Middags bewonderen we het interieur van het negentiende-eeuwse Dolmabahçepaleis van de sultan, dat het Topkapi Sarayi als woonpaleis verving. De architectuur en het interieur zijn op de Europese leest geschoeid en hebben veel weg van een eclectisch soort neobarok. Het paleis ligt aan het water van de Bosporus, waar we als afsluiting van de dag een rondvaart maken.

Dag 5
Het begin van de dag staat in het teken van aanpassing en continuïteit na 1453. De Fatih Camii is gebouwd in opdracht van Mehmet de Veroveraar, die in het Turks Mehmet Fatih heet. Hij liet de kerk bouwen op de plaats van de belangrijke Byzantijnse Apostelkerk. De nabijgelegen aquaduct uit de 4e eeuw bleef na 1453 wel staan, men had immers nog steeds een waternet nodig. In de buurt bevinden zich de resten van een ooit zeer grote kerk van prinses Anicia Juliana, een rivale van de familie van keizer Justinianus. Vervolgens bezoeken we de magnifieke Süleymaniye Camii. De moskee Süleymaniye is gebouwd in opdracht van de 16e-eeuwse heerser Süleyman de Prachtlievende. Hij droeg de bijnaam niet zonder reden, want de moskee is een van de beroemdste uit de hele islamitische wereld. De architect was Sinan, een belangrijke en invloedrijke bouwmeester die opvallend veel overnam van de architectuur van de duizend jaar oudere Hagia Sophia. Tot slot gaan we naar de Grote Bazaar, die niet alleen uit toeristisch oogpunt, maar ook vanwege de cultuurhistorische waarde een bezoek waard is.

Dag 6
De reis naar Istanbul eindigt modern, in het museum voor moderne kunst, aan de overkant van de Gouden Hoorn. Daar volgen we de geschiedenis van de Turkse kunst, die in de loop der tijd steeds moderner en een alsmaar Europeser karakter kreeg. Het museum herbergt een collectie kunst vanaf de 19e eeuw tot aan de hedendaagse kunst. Vervolgens transfer naar de luchthaven voor de reis terug naar Amsterdam.

Inbegrepen
vliegreis per KLM Amsterdam - Istanbul v.v. * luchthavenbelasting (ca. € 124,-) * transfers * verblijf in ***+hotel op basis van halfpension (welkomstdiner op dag 1, overige dagen incl. lunch) * excursies volgens programma inclusief entrees * Deskundige reisleiding door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin en lokale gids

Niet inbegrepen
visum (ter plaatse € 15,-) * overige maaltijden * persoonlijke uitgaven * fooien 

Toeslagen
1-persoonskamer € 225,-

ANVR, SGR en Calamiteitenfonds
Voyage & Cultuur is aangesloten bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en het Calamiteitenfonds Reizen (CFR). Voor meer informatie verwijzen we u naar de websites www.sgr.nl, www.calamiteitenfonds.nl en www.anvr.nl.

Meer informatie?
Bel voor meer informatie met Voyage & Culture op 020 6238368.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 1385,00
Nodig iemand uit
Deel:
Locatie
Datum
Docent

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!